Výmoly a popraskaný asfalt z ostravské ulice 28. října ještě minimálně rok nezmizí

11. červen 2014

Radnice musela odložit plánovanou rekonstrukci druhé poloviny ulice 28. října v Ostravě kvůli problémům při výběrovém řízení. Město totiž chtělo na rekonstrukci použít kvalitní žulové kostky. Jenže firmy nabízely sice levnější, ale nevyhovující čínskou dlažbu.

Na jedné straně pěší zóny dělníci finišují, popraskanou dlažbu mění za takzvané kočičí hlavy.

„Nám teď hlavně uškodilo to, že to tady bylo dlouhou dobu zavřené. To nás hodně poškodilo v tržbách. V procentech bych řekla, že to je minimálně 50 procent mínus na tržbách,“ uvádí Eva Birošíková z tamní cukrárny.

Věří, že se takto složité období několik desítek let opakovat nebude. Lépe ale vypadá zatím jen kousek pěší zóny. Zbývající část je spíše pro ostudu.

„Je to polátané, popraskané, prostě na vymknutí kotníku. Pro starší lidi je asi nepohodlné a nebezpečné se tudy procházet,“ myslí si paní Jitka.

Právě teď měli dělníci s bagry a dalšími stavebními stroji začít měnit tuto část ulice v reprezentativní promenádu, která by centrum města zvelebila a pomohla by ho oživit. Veřejnou soutěž na zhotovitele ale radnice zrušila.

„Hlavním důvodem pro zrušení soutěže je to, že se firmy snažily dodat namísto kvalitních žulových kostek, které jsme v rámci podmínek soutěže požadovali, sice daleko levnější, ale nekvalitní dlažbu,“ vysvětluje Jana Pondělíčková z radnice Moravské Ostravy a Přívozu.

Dělník, řemeslník, práce, stavba (ilustrační foto)

Radnice vypíše co nejdříve další soutěž, aby mohla rekonstrukci zahájit alespoň příští rok na jaře.

Majitel květinářství, před kterým je chodník plný výmolů a prasklin, ale nevěří, že by proměna dnes zanedbané třídy pomohla přilákat více lidí do centra.

„Pomůže spíš parkoviště než dláždění. Když se tady udělá parkoviště v rámci Ostravice nebo kdekoli jinde, pomůže to víc. Nebo zpřístupnit pěší zónu. Je to jenom bulvár, kde nikdo není,“ domnívá se květinář.

Problém s nekvalitní dlažbou řešil i ostravský magistrát při opravě centrálního Masarykova náměstí. Tehdy firma použila místo žádané české žuly nekvalitní čínskou náhražku, která se začala brzy po rekonstrukci rozpadat a v zimě to na ní extrémně klouzalo.

autor: iha
Spustit audio