Výnos Tříkrálové sbírky je v ostravsko-opavské diecézi rekordní

4. únor 2022 03:13

Výnos letošní Tříkrálové sbírky v ostravsko-opavské diecézi je rekordní. Lidé do kasiček přispěli téměř 21 milionů korun. Tradičně velkou odezvu měla sbírka na Hlučínsku, řekla mluvčí Diecézní charity ostravsko-opavské Sylva Lejsková.

„Za dvaadvacetiletou historii se sbírka musela poprat s ledasčím. Největší zkouškou pro ni byl ale minulý rok, kdy se vinou omezení (kvůli pandemii koronaviru) přesunula poprvé do on-line prostředí. I přes netradiční ročník se podařilo získat finance pro potřebné, v ostravsko-opavské diecézi necelých 12 milionů korun. S nadějí a očekáváním se na přelomu roku rozhodlo, že bude možné opět koledovat. To se také odrazilo ve výnosu, který se vrátil svou výší do let před covidem. Překvapivě pak při konečném součtu obsahu pokladniček, bezhotovostních darů a příspěvků on-line, sbírka v ostravsko-opavské diecézi zaznamenala historicky nejvyšší výnos,“ uvedla Lejsková.

Čtěte také

Peníze ze sbírky charity využijí na projekty v Moravskoslezském kraji a v části Jesenicka, v celkovém součtu sbírka vynesla rekordních 20, 883.344 korun. „Výsledky zahrnují 99 % spočítaných pokladniček, rozpečetění posledních pár kusů kasiček zbrzdilo onemocnění koordinátorů i úředníků,“ řekla Lejsková.

V ostravsko-opavské diecézi je schváleno 49 projektů, které peníze ze sbírky podpoří. „V Charitě Frenštát pod Radhoštěm využijí peníze ze sbírky na podporu a rozvoj paliativní péče, v Českém Těšíně vybudují pro klienty domova pro seniory aktivizační zahradu, Charita Ostrava zase vybuduje nové herní prvky na dětském hřišti, které slouží dětem z azylového domu pro matky s dětmi,“ doplnila Lejsková.

Z 65 procent budou vybrané peníze pomáhat v místech, kde byly vykoledovány, 15 procent zamíří na projekty Diecézní charity ostravsko-opavské, deset procent pomůže rozvojovým projektům v zahraničí, pět procent podpoří projekty Charity Česká republika a zbylých pět procent tvoří náklady na sbírku. Vybrané prostředky pomohou v rozvoji zdravotních a sociálních služeb, ale i lidem v nouzi, samoživitelům, bezdomovcům a dalším ohroženým skupinám obyvatel.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související