Výpravní hala havířovského nádraží je opravená, teď začne přeměna na sportovní a společenské centrum

30. srpen 2021 15:17

Oprava výpravní budovy havířovského nádraží už je hotová. Správa železniční dopravní cesty vyměnila střechu i prosklenou fasádu. Vymalované jsou i vnitřní prostory, ve kterých zachovala ikonickou mozaiku. Teď na stavbu vstupuje město, které chce z bývalé výpravní haly udělat sportovní a společenské centrum. Od správy železnic bude mít prostory v nájmu za dvacet tisíc korun měsíčně.

Se stavbyvedoucím Michaelem Petříkem stojíme ve zrekonstruované hale, ve které se kdysi prodávaly jízdenky na vlak. Po roce oprav, už to ale nejde vůbec poznat. Práce byly náročné a někdy i komplikované.

„Bourání bylo lehčí, výstavba fasády byla komplikovanější vzhledem k rekonstrukci přednádražního prostoru, takže jsme měli omezený manipulační prostor. Totéž platilo z druhé strany, kde je kolejiště a trakční vedení,“ popisuje Petřík.

Stavařům hodně času zabrala i střecha budovy. Její stav totiž vůbec neodpovídal plánům. „Za ty roky se položila řada vrstev fólií a asfaltových pásů a bylo toho víc, než jsme očekávali,“ dodává stavbyvedoucí.

Vymalovaný interiér výpravní haly havířovského nádraží. Mozaika zůstala zachována

Stavbu v tuto chvíli přebírá město. „My jsme v současné době v takovém stavu, že máme podepsanou smlouvu o dílo. Úplně čerstvě dostala Správa železnic kolaudační rozhodnutí na práce, které probíhaly doteď. To byl impulz, abychom mohli požádat o stavební povolení. Předpokládáme, že samotné práce a předání staveniště proběhne první týden v říjnu,“ říká vedoucí oddělení investic Kateřina Mikulová.

Havířovská radnice plánuje opravu haly dokončit do roka a do dne. Nově z ní bude sportovní a společenské centrum, a to včetně drah na bowling nebo horolezecké stěny.

Spustit audio

Související