Havířovské nádraží má novou odbavovací halu, ze staré bude multifunkční prostor

3. červenec 2020 10:54

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) otevřela v Havířově novou odbavovací halu, která vznikla z bývalé administrativní budovy. Pokračuje tak rozsáhlá přestavba tamního nádraží. Dělníci se teď přesunou do staré odbavovací haly, která je v architektonicky cenném bruselském stylu. V budoucnu bude sloužit jako zázemí pro kulturu a sport.

Jezdím tudy pravidelně, je to pěkné,“ pochvaluje si jeden z úplně prvních odbavených cestujících v nové hale, pan Karel. Stará výpravní budova byla podle něj ve špatném stavu. „Byla škaredá, nevyužitá. Nic tam nebylo,“ dodává.

Se změnou prostředí je spokojená i pokladní Jana Bouchalová. „Zdá se, že bude teplejší, než byla ta původní. Určitě jsme rádi, protože je to všechno nové. A co je nové, je pěkné,“ říká.

„Mám velkou radost, že se povedlo přesně to, jaké jsme dali zadání. Čili prostor, vzdušnost a světlost,“ popisuje ředitel SŽDC Jiří Svoboda. Předchozí prostor sloužil jako kanceláře. „Byly to spíš kobky než místnosti, takže vše se vybouralo, nechaly se pouze nosné prvky a vlastně z několika různých kanceláří a chodeb vznikl otevřený prostor,“ dodává Svoboda.

Proměna nádraží pokračuje

SŽDC ale plánuje do budoucna úpravy i na nástupištích. Vymění například celou železniční infrastrukturu. „Nová nástupiště, nově udělaný podchod, nový způsob pro bezbariérovost čili i výtahy. Chceme i prodloužit podchod na druhou stranu železniční stanice,“ přibližuje ředitel.

Dělníci se teď přesunou do bývalé odbavovací haly. V té už se jízdenky prodávat nebudou. „Je to budova postavená v bruselském stylu, je to budova, která má určitou architektonickou hodnotu. Projde rekonstrukcí a město hodlá budovu do budoucna využívat jako multifunkční prostor,“ říká primátor Havířova Josef Bělica (ANO).

Město si chce tak halu od SŽDC v budoucnu pronajmout. Hotová má být v květnu příštího roku. Veškeré opravy stojí 157 milionů korun.

Spustit audio

Související