Vysoké ceny benzínu nutí k úsporám i terénní sociální služby

28. březen 2022

Vysoké ceny benzínu nutí k úsporám i terénní sociální služby v Moravskoslezském kraji. Třeba ostravská Charita hledá výhradního dodavatele pohonných hmot, který nabídne nejvýhodnější cenu. Slezská diakonie na Karvinsku zase více využívá hromadnou dopravu.

Těžce nemocní, o které se v domácím prostředí starají jejich blízcí. To jsou klienti, za kterými pravidelně jezdí ošetřovatelky Charity a pomáhají rodinám zvládat těžkou situaci. Takových aut pro terénní péči má ostravská Charita čtyřicet a jejich provoz je kvůli vysokým cenám pohonných hmot stále nákladnější.

„Pro pokrytí růstu cen pohonných hmot budeme hledat jednak dodatečné zdroje, zvažujeme u terénních služeb využívání v širším měřítku městské hromadné dopravy. V rámci tohoto roku bychom měli pořídit několik elektromobilů díky schválené dotaci Evropské unie a aktuálně taky hledáme výhradního dodavatele na pohonné hmoty, abychom se dostali s cenou co nejníž,“ potvrzuje mluvčí ostravské Charity Dalibor Kraut.

Zvýšené náklady na pohonné hmoty trápí i Slezskou diakonii na Karvinsku. Jak říká její oblastní ředitelka Milana Bakšová, když to jde, jezdí sociální pracovnice raději autobusy.

„Karviná má takové prostorové uspořádání, že jsme schopni dokonce i pěšky dojít za našimi klienty. A i klienty učíme, ať jezdí autobusem. Auta používáme sporadicky, opravdu se snažíme v maximální možné míře využívat hromadnou dopravu,“ upřesňuje Bakšová.

Zvýšené náklady trápí i terénní pečovatelskou službu města Karviné. I když jsou hranice s Polskem blízko, radniční auta pro levnější polský benzín nejezdí. „Není to vůbec jednoduché bohužel. Musí se vyřešit cesťák na cestu do Polska, sjednat pojištění na ten jeden den. Takže ty náklady se potom zvýší a jsou stejné jako u nás,“ říká mluvčí magistrátu Lukáš Hudeček.

Ostravská Charita odhaduje, že se jí kvůli vysokým cenám benzínu a nafty zvedly náklady o 30 tisíc korun měsíčně.

Spustit audio