Výtěžek Tříkrálové sbírky je v ostravsko-opavské diecézi opět rekordní

2. únor 2024 11:14

Výtěžek z letošního ročníku Tříkrálové sbírky je v ostravsko-opavské diecézi znovu rekordní. V Moravskoslezském kraji a v části Jesenicka vynesla sbírka přes 25,3 milionu korun. Peníze využijí charity na pomoc lidem v nouzi, sdělila mluvčí Diecézní charity ostravsko-opavské Sylva Lejsková.

Do největší sbírkové akce v Česku se v diecézi zapojilo na 10.000 dobrovolníků. Zapečetěno bylo 3618 pokladniček, do kterých dárci přispěli 24,5 milionu korun. Bezhotovostně pak k dnešnímu dni poslali dalších 815.080 korun. Sbírka tak v regionu vynesla 25,348.484 korun. Oproti loňskému roku, kdy se vykoledovalo 24,2 milionu korun, je výnos vyšší zhruba o 1,1 milionu korun. Tradičně velkou odezvu měla sbírka na Hlučínsku, kde se do pokladniček podařilo koledníkům vybrat téměř 3,4 milionu korun.

Čtěte také

„Vnímáme, že i přes nelehkou dobu si sbírka za roky své existence našla cestu k srdcím dárců. Stala se tradicí, kdy se během dvou týdnů spojí tisícovky dobrovolníků, koordinátorů a dárců v celé republice, aby společně nastartovali řetěz dobrých skutků. Za to jim patří upřímné poděkování,“ uvedl ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské Lukáš Curylo.

Charity letos v diecézi připravily 55 záměrů, na které chtěly získat podporu z výtěžku sbírky. „Tyto záměry umožní zvyšování kvality zdravotních a sociálních služeb v regionu, ale také rozvoj jednotlivých oblastních charit. S podporou tříkrálových peněz se mohou pustit také do velkých investičních akcí, které by jinak uskutečnily jen stěží,“ uvedla Lejsková.

Například v Českém Těšíně se dary využijí na spolufinancování rekonstrukce Charitního domu pro seniory, ve Frenštátě pod Radhoštěm plánují pořízení nového automobilu pro sestry a pečovatelky v terénu a v Bohumíně vybudují kryté posezení pro seniory charitního domova. Přehled všech záměrů je k dispozici na webových stránkách Diecézní charity ostravsko-opavské nebo na webu Tříkrálové sbírky.

Prostředky budou rozděleny podle předem daného klíče stanoveného pravidly sbírky. Z 65 procent budou vybrané peníze pomáhat v místech, kde byly vykoledovány a podpoří záměry 18 oblastních charit, 15 procent výtěžku umožní uskutečnit projekty Diecézní charity ostravsko-opavské. Deset procent putuje na rozvojové projekty v zahraničí, pět procent využije na své záměry Charita Česká republika a zbylých pět procent tvoří náklady na sbírku.

První ročník sbírky se uskutečnil v roce 2000 v olomoucké arcidiecézi. V celostátním měřítku se koleduje od roku 2001.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související