Vyvolávací cena páteční aukce Vítkovice Heavy Machinery je 1,2 mld. Kč

21. leden 2021 19:09

Více než 1,2 miliardy korun dnes činila nejvyšší nabídka ve druhém kole prodeje ostravského strojírenského podniku Vítkovice Heavy Machinery (VHM). Pět zájemců, kteří nabídli za firmu nejvíc, se o ni v pátek utká v aukci. Právě nejvyšší nabídka z druhého kola bude vyvolávací cenou. Za firmu to ČTK sdělil Jaroslav Martínek.

Vyvolávací cena ve výběrovém řízení činila 400 milionů korun, nezávislý znalecký posudek ocenil hodnotu areálu na 1,3 miliardy korun. Do výběrového řízení se kvalifikovalo osm zájemců, kteří dnes předkládali nabídky na portálu verejnedrazby.cz.

„Ještě před začátkem vlastní aukce jsme tedy dosáhli ceny, která se téměř rovná odhadní ceně za areál stanovené posudkem,“ uvedl insolvenční správce Lukáš Zrůst.

Rekord mezi insolvencemi

Druhé kolo výběrového řízení podle něj ukázalo, jak zajímavý podnik VHM je. „Nabídkové řízení dopadlo tak, že vyvolávací cena byla trojnásobně překročena. Jedná se zcela jistě o nejvyšší cenu dosaženou v insolvenci za poslední dobu a pravděpodobně i o nejvyšší absolutně,“ uvedl Zrůst.

„Dle našich informací se jedná i o rekord v rámci dosažených cen za prodej průmyslového podniku v rámci insolvenčních řízení v České republice. Námi zvolený vícekolový prodejní systém nutí zájemce jít takzvaně s ‚kůží na trh‘ a nabídnout maximální cenu,“ uvedl obchodní ředitel aukční a dražební společnosti Gaute Luboš Macháček.

S výsledky páteční aukce bude muset do 27. ledna souhlasit věřitelský výbor, zajištění věřitelé a soud. Z ceny, již nový majitel zaplatí, se alespoň částečně uspokojí pohledávky věřitelů, které dosahují asi 1,7 miliardy korun. Nový majitel bude muset kupní cenu doplatit do 11. března.

V problémech od roku 2018

VHM jsou producentem ocelí a výrobků z nich. Jsou dodavatelem dílů pro jadernou, vodní a větrnou energetiku, těžební či lodní průmysl. Do problémů se firma dostala už v roce 2018 ještě jako součást strojírenského holdingu ostravského podnikatele Jana Světlíka. Během reorganizace ji převzala společnost zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada, který do firmy vložil peníze.

Nyní je většinovým vlastníkem VHM Strnadův holding CE Power Industries. Insolvenční návrh podalo loni vedení, podle kterého byla firma dlouhodobě ztrátová a nebyla schopná platit své závazky, zejména za dodávky energií. Problémy prohloubil koronavirus a opatření proti jeho šíření.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související