Výzkum: Ptáci v Ostravě chtějí bezpečné budky, na barvě nezáleží

25. červenec 2020 11:03

Ptáci v Ostravě pro hnízdění upřednostňují méně zastavěné části města, vybírají si bezpečnější budky, ale na barvě jim nezáleží. Takové výsledky přinesl výzkum mladých vědců z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. S výsledky výzkumu bude pracovat ostravský magistrát. ČTK to řekl Stanislav Janalík z Přírodovědecké fakulty.

Studenti se pro biologický výzkum spojili s městem Ostrava. Společně ve vybraných městských částech vytipovali 48 míst s různými stupni zástavby, kde rozmístili dva typy ptačích budek ve dvou barevných provedeních. Prostřednictvím pravidelných kontrol a monitoringu z kamer zkoumali vliv městské zástavby v Ostravě na populaci pěvců.

Čtěte také

„Ptáci nakonec obsadili víc než 54 procent našich budek. Největší zájem byl mezi nimi o ty v nízkém stupni urbanizace s vyšším podílem zeleně, kde jsme zaznamenali výraznější úspěšnost zahnízdění, větší množství vajec i mláďat, a kde nám pěvci zahnízdili dokonce víckrát v jedné sezoně. Naopak o budky v hustě urbanizovaných částech Ostravy až tak velký zájem nebyl,“ uvedl za výzkumný tým Stanislav Ožana.

Průzkum rovněž ukázal, že pěvci si ve větší míře vybírali budky s přehrazeným vstupním otvorem, který lze považovat za bezpečnější a v budoucnu by tak měl být pro podporu hnízdění preferován. Barva budky při výběru hnízdiště u ostravských ptáků roli nehrála.

„To zjištění pro nás bylo překvapivé, protože je možné v literatuře najít příklady, kdy si vybírali ptáci budky v kontrastnějších barvách – pravděpodobně pro snadnější zpozorování v přírodě,“ uvedla za výzkumný tým Kristýna Beníčková.

Čtěte také

Mladí biologové budou ve výzkumu hnízdění ptáků ve městě Ostrava pokračovat i v následujících letech. Chtějí mít k dispozici data za delší časové období. S výsledky pilotního ročníku už seznámili zástupce města.

„Výsledky projektu nám napomohou s výběrem vhodného typu budek, optimálního způsobu jejich instalace a s výběrem konkrétních lokalit pro umístění nových ptačích budek i v dalších částech města. Výsledky můžeme taktéž zúročit při plánování výsadby stromů či údržby zeleně ve městě,“ uvedla náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová (ANO).

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související