Z růžové uděláte modrou. Z bílé nikoliv. O kterou květinu jde?

27. červenec 2019

Samozřejmě o královnu stínu hortenzii, která se zabydluje i v moderních zahradách. V těchto dnech se hortenzie prodávají v květinářstvích pro radost a potěchu oka. Většinou se jedná o rostliny vypěstované a přirychlené ve sklenících. Navíc přihnojené tak, aby modře kvetly.

Ale to neznamená, že by po odkvětu měly skončit v koši. Jak přechovat hortenzie do dalších let? Poradí pardubický zahradník František Hlubocký.

Hortenzii vyhovuje stinné a vlhké místo

Až se doma hortenzie nabažíte, můžete ji přesadit na zahradu. Potřebuje stinné a vlhké místo. „A pokud chcete uchovat její modrou barvu, musíte ji hnojit speciálním hnojivem na modré hortenzie. Jejich přirozená barva je totiž bílá až růžová. Z růžové se okyselením zeminy může stát modrá. Z bílé nikdy,“ říká František Hlubocký.

Bílá je dobrá

František Hlubocký ale říká, že pro něj je nejkrásnější hortenzie bílé barvy. Pokud se jí daří, vytváří celé léto velké bílé koule, které navíc docela dlouho vydrží ve váze. V kombinaci s jemně růžovými hortenziemi vypadá taková kytice velmi romanticky.

Hortenzie vydrží poměrně dlouho i ve váze

Modré dosáhnete okyselením zeminy

U hortenzií platí totiž zásada chemické reakce lakmusového papírku. Zásadité prostředí značí červenou nebo růžovou barvu, kyselé modrou. Proto je potřeba půdu okyselit.

Zeminu můžete okyselit buďto přídavkem rašeliny nebo přihnojit síranem amonným, ale pozor, se síranem se to nesmí přehnat.

Staří zahradníci používali speciálně u hortenzií kamenec, což je pro změnu síran hlinitý, ten rozředili vodou a tím modřili. Někdy postačila lžíce octa na konev vody a zálivka tímto roztokem asi dvakrát za sezónu.

Speciální hnojivo pro modré hortenzie

Dnes to mají zahrádkáři mnohem jednodušší. Stačí koupit speciální hnojivo pro modré hortenzie. „Jedná se o tři až čtyři zálivky, ale pozor, je nutné s nimi začít brzy, už tak v březnu, těsně před rašením,“ upřesňuje František Hlubocký.

autor: jsl
Spustit audio