Za ploché nohy u dětí můžou jejich rodiče

26. říjen 2016

Bolí vás při delším stání chodidla? Zasahuje bolest do vyšších částí těla? Možná patříte k početné části české populace, která trpí plochou nohou. Jde o onemocnění, kterému se dá i předcházet a které nelze podceňovat. Nohy nás musejí nosit celý život. Jaká je prevence a jak diagnózu léčit, radí fyzioterapeutka Lucie Antošíková.

Na plosce nohy máme dvě klenby, příčnou a podélnou. Plochá noha znamená, že se tyto dvě klenby sníží, rozvolní se vazivo a tím se sníží i síla drobných svalů na plosce. Vývoj klenby začíná okolo třetího roku věku, úplné ukončení vývoje klenby probíhá kolem třinácti let. U dětí se tato potíž vyléčit dá, u dospělých se pouze zmírňují potíže a bolesti, přičemž platí, že čím je člověk starší, tím hůř to jde.

"Za ploché nohy u dětí můžou víceméně rodiče. Rodiče děti staví na nohy předčasně. Všichni mají radost, hned kupujeme první botičky, je to sice roztomilé, ale zbytečné. Měly bychom dítě sami nechat, ať si určí, kdy se na nohy postaví. Rodič si taky nevšimne, že dítě má botky už malé. Dalšími důvody mohou být dlouhé procházky, přetěžování. Dítě nezvládne tolik chůze jako dospělý člověk," říká Lucie Antošíková o dalších možných příčinách vzniku plochých nohou.

Základní možností léčby u dospělých jsou ortopedické vložky. Prodávají se v lékárně a zdravotnických potřebách, existuje ale i specialista, který vložku vyrobí přesně na míru. Další variantou je fyzioterapie. Nejde jen o zvedání předmětů a kreslení obrázků nohama, ale i o srovnání osy. Člověk se naučí, jak správně stát a zatěžovat klenbu. Fyzioterapii je ale třeba se soustavně věnovat a je jen na pacientovi, jestli bude cvičit.

"To nejlepší, co se dá v rámci prevence udělat, jsou správné boty. Kupovat by se měly zásadně odpoledne, kdy je noha nejvíce oteklá. Vždy je třeba vyzkoušet pravou i levou a projít se. Noha má mít v botě prostor pro prsty, proto není dobré kupovat boty s úzkou špičkou. Rovněž neplatí, že se boty rozchodí," vysvětluje Lucie Antošíková.

V práci se vždy přezouvejte, radí fyzioterapeutka

Především dámy asi váhají, jak na tom jsou boty s vysokými podpatky. Pokud boty nosíte celý den, podpatek by měl mít maximálně pět centimetrů. Nejlepší je se v práci přezouvat do měkčích, pohodlných bot, jinak noha trpí. Také balerínky a plátěné tenisky jsou určené pro relativně zdravou nohu, ne pro nohu ve špatném stavu. Jak na tom vaše noha je, vám řekne právě odborník. Problém se totiž může přenést výše - na kolena, kyčle, bederní a krční páteř.

Velice populární je v poslední době tzv. barefoot obuv imitující chůzi na boso. "Jako fyzioterapeutka bych volila zlatou střední cestu. Dnešní populace chce mít všechno hned. Lidé jdou do obchodu, koupí nejdražší boty, jdou běhat a po dvou hodinách se diví, že je nohy bolí. Barefoot boty nejsou špatné, ale je třeba takovou obuv zkonzultovat s odborníkem a hlavně si přečíst návod, jak s botami zacházet. Je to záležitost i jednoho roku, než si noha zvykne. Lidé jsou ale většinou netrpěliví," dodává Antošíková.

Celý pořad Lékárna, ve kterém jsme se věnovali tématu plochých nohou, najdete pod odkazem ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu tohoto článku.

autoři: ČRo Ostrava , š.iva
Spustit audio