Za vůní kávy do Muzea Beskyd ve Frýdku-Místku
Kdosi slavný jednou řekl, že káva musí být horká jako peklo, černá jako ďábel a sladká jako láska. Pokud jste pijáci kávy, určitě byste k tomuto výroku dodali i ten svůj přívlastek zaručeně nejchutnějšího kafíčka.
Cikorka, melta nebo třeba populární „český turek". I takové klasické stálice kávové a kávovinové alchymie potkáte na výstavě v Muzeu Beskyd ve Frýdku-Místku. Nese název „Za vůní kávy" a provede vás nejen historií pití a přípravy kávy, ale taky mezi nejrůznějšími kafemlýnky a po prvních a slavných kavárnách.
Jako první Češi ochutnali kávu cestovatelé Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic a Heřman Černín z Chudenic, to se psal konec 16. století. Od té doby se černého voňavého nápoje v nejrůznějších podobách vypila v českých zemích kvanta.
Tušíte, kdy se kávová zrna dostala do českých zemí? Kdy vznikly první kavárny a jak tepal kavárenský život? Pokud vás zajímají podrobnosti, poslechněte si záznam našeho magazínu Křížem krajem. Komisařka výstavy Slavěna Jurčíková nejen o tom pověděla podrobnosti.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.