Zábavné zastupitelstvo

4. únor 2004

Jednání obecního zastupitelstva je ze zákona veřejné, to znamená, že se může na průběh hlasování a diskutování přijít podívat kdokoliv. Až na výjimky jsou ale zasedací místnosti většinou prázdné. Tato poznámka by vás měla přesvědčit, že i tyto schůze mohou nabídnout humorné zážitky, často zajímavější než miliónové rozpočty televizní zábavy.

"Pane primátore, chtěl jsem otisknout reakci na článek v městském zpravodaji, ale nebylo mi to umožněno. Navíc mi neodpověděl pan náměstek," zlobí se jeden zastupitel nejmenovaného statutárního města. "Proč by vám měl odpovídat, když stačí paní tajemnice redakční rady," diví se primátor. "Ale já to paní tajemnici neadresoval, tak proč mi neodpověděl pan náměstek?" trvá na svém zastupitel. "Tak komu jste to vlastně adresoval?" unaveně mění hlas primátor. Poté, co vyjde najevo, že dopis jméno v adrese vůbec nemá, spráskne ruce. "A pak se mi ještě nelíbí," zametá stopy evidentně vykolejený zastupitel, "že pan primátor na první stránce zpravodaje zdraví občany do nového roku, a hned vedle je zdraví náměstek. To je plýtvání papírem a prostorem pro názory opozice!" Primátor věc nepochopí a politicky se rozmáchne: "Proč bych neměl zdravit občany? Je to slušné, obvyklé a vhodné!" Nato se probere jeho náměstek a poněkud nešťastně dodá, že i prezident republiky lidi na nový rok zdraví. Celá situace se zkomplikuje také tím, že tajemnice redakčního zpravodaje je zároveň asistentkou náměstka, což je politicky mnohem méně tak nějak kompromisní. Že vám to přijde vedle miliónových dotací, privatizací sídlišť a půjček sociálně slabším poněkud podivné? Ano, ale i to je zastupitelstvo. Nemusíte mít svazky materiálů k jednání, nemusíte sledovat průběhy hlasování. Navzdory notebookům a modernímu všemu v sále pořád sedí lidé. Ti roztomilí a nevyzpytatelní lidé. Zajděte si někdy na zastupitelstvo. Poznáte, jak se rodí život kolem vás.

autor: mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.