Začala tradiční Tříkrálová sbírka. Letos poprvé má ale jinou podobu než v minulých letech

5. leden 2021

Letošní Tříkrálová sbírka začala. Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci a celostátně přijatým opatřením rozhodlo vedení Charity České republiky, že po dobu trvání pátého stupně PES kolednické skupinky do ulic nevyrazí. Ředitel Charity Ostrava Martin Pražák nám v telefonickém rozhovoru prozradil, jak bude letošní Tříkrálová sbírka probíhat.

Jak mohou lidé v tuto chvíli, kdy nejsou koledníci v ulicích, do Tříkrálové sbírky přispívat?

Možnosti jsou stále ještě široké. Charita ČR totiž počítala s tím, že k této situaci může dojít a připravila takzvanou online sbírku, na kterou mohou lidé přispívat. Informace k tomu najdete na webu Tříkrálové sbírky. A co je zajímavé, lidé si mohou sami určit místo, do kterého ty peníze mají přijít.

Tříkrálovou sbírku můžete podpořit darem do ONLINE kasičky, můžete zaslat dar přes složenku, či převodem na tříkrálový sbírkový účet: 66008822/0800, VS 777

DMS KOLEDA 30 nebo DMS TRV KOLEDA 30
DMS KOLEDA 60 nebo DMS TRV KOLEDA 60
DMS KOLEDA 90 nebo DMS TRV KOLEDA 90
Na číslo: 87 777
Více na www.darcovskasms.cz. 

Další možností jsou stacionární pokladničky, jen v Ostravě jich je dvacet. Lidé je najdou například na úřadech městského obvodu, v kostelích, či v některých obchodech.

A poslední možností je zaslání klasické dárcovské SMS – podle toho, kolik chci přispět.

Když chce někdo přispět menší částkou, tak do pokladničky klidně tu deseti nebo dvacetikorunu hodí. Nicméně posílat deset korun třeba na účet v bance možná někomu může připadat zvláštní. Co byste těmto lidem poradil?

Řekl bych jim, že pro Charitu Ostrava i další Charity v rámci celé republiky platí, že každá koruna pomáhá. A budeme vděční za opravdu každou korunu. Musím říct ale jednu důležitou věc – někteří lidé nemají přístup k internetu a chtějí poslat třeba těch deset, dvacet, padesát korun, tak bych je chtěl poprosit, aby se obrátili třeba na své blízké, kteří jim určitě rádi pomohou.

Připomeňme si, kolik peněz se podařilo vybrat Charitě Ostrava v loňském roce, na co byly použity a jaká očekávání máte letos?

Loni se vybralo v rámci celé republiky 133,8 milionů korun a do Charity Ostrava směřovalo 2,5 milionu korun. Je to úžasná částka a jsme za ni moc vděčni. Peníze pomohly potřebným lidem, kterým poskytujeme služby. Například jsme mohli pomoci lidem, kterým poskytujeme služby v Mobilním hospici svatého Kryštofa, mohli jsme zrealizovat komunikační systém pro uživatele charitního domu Salvator Krnov a nebo se nám podařilo získat prostředky na rekonstrukci nízkoprahového denního centra v Ostravě-Vítkovicích.

Na co budou použity peníze z letošní sbírky?

V letošním roce bychom rádi finanční prostředky využili napřklad na podporu Šatníku Charity Ostrava nebo mobilní hospic sv. Kryštofa, rádi bychom obnovili kuchyni v Domově pokojného stáří sv. Václava či vybavili chráněné dílny Charity sv. Alexandra v Ostravě-Kunčicích.

Otázka na závěr – dokdy letošní Tříkrálová sbírka potrvá?

Virtuální Tříkrálová sbírka potrvá do 30. dubna a pokud by systém PES klesl z pátého na čtvrtý stupeň a my bychom mohli vyrazit do ulic, v Ostravě je připraveno 350 kolednických skupinek. A kontaktní Tříkrálová sbírka by probíhala do 24. ledna.

autoři: Eva Panošová , tif
Spustit audio