Začala Tříkrálová sbírka. Letos už je to dvacátý ročník

3. leden 2020 18:14

V Moravskoslezském kraji do ulic postupně vyjdou koledníci s více než 3200 zapečetěnými pokladničkami. Lidem popřejí šťastný nový rok, zazpívají koledu a požádají o příspěvek pro potřebné.

Historie sbírky začala před 20 lety. Z původně skromné akce se stala největší charitativní sbírka v zemi.

„Kdybychom se podívali na nějaká čísla, tak v roce 2001, kdy se na severní Moravě koledovalo poprvé, jsme měli zapečetěných 910 pokladniček a vybralo se 5,5 milionu korun. V loňském roce byla ta částka rekordní, vybralo se přes 18,6 milionu korun,“ říká diecézní koordinátor sbírky Martin Hořínek.

I letos očekává, že lidé budou štědří a vybere se dost peněz na sociální projekty charity.

Tříkrálová sbírka - kasičky

„Máme zatím zapečetěno přes 3200 pokladniček, ale máme informace, že se ještě bude dopečeťovat v některých charitách a v některých obcích, protože se povedlo sehnat mezi svátky zase další kolednické skupinky. Navíc počasí přeje, nevypadá to na nějakou velkou chřipkovou vlnu, takže těch koledníků by snad zase mělo být více,“ dodává.

Rekonstrukce domova pokojného stáří v Javorníku nebo nákup auta k přepravě zdravotních sester, které na Krnovsku dojíždějí za nemocnými domů – to jsou příklady, kde vybrané peníze pomůžou. I v Ostravě se díky sbírce budou moct vylepšit služby pro lidi v nouzi.

„Konkrétně je to rekonstrukce nízkoprahového denního centra pro lidi bez přístřeší v Charitním domě sv. Benedikta Labre nebo na rekonstrukci Azylového domu pro matky s dětmi v tísni, kdy nejsme v dané chvíli schopni zabezpečit pomoc maminkám s více dětmi. A v novém objektu, na kterém jsme se domluvili s městským obvodem Ostrava-Jih budeme realizovat v letošním roce rekonstrukci. Do konce roku ta rekonstrukce bude hotová,“ říká ředitel ostravské charity Martin Pražák

Novinkou letošního koledování je například to, že se koledníci objeví i ve vybraných vlacích. Tříkrálová sbírka skončí 14. ledna.

autor: iha
Spustit audio