Začátek letní sezony Ostravě vyšel, přijelo více turistů

13. srpen 2013

Do Ostravy přijelo více turistů a strávili tam i delší dobu. Ukázalo to šetření Českého statistického úřadu. Hostů ve druhém čtvrtletí přibylo meziročně o téměř 9 procent, a to jak z České republiky, tak i ze zahraničí. Nejvíce cizinců jezdí z Polska, Slovenska a Ruska. Lákají je především technické památky.

Martin Olbrich je v Ostravě po dvanácti letech. Je ve více než 70metrové výšce na vyhlídkové věži radnice a spokojeně se rozhlíží

„Já už tady nejsem 12 roků a musím říct, že krásné. Začíná to být čisté, je to pěkné, upravené. Jsme nadšení. I lidé jsou usměvavější, lepší a dá se s nimi dobře mluvit,“ svěřuje se.

Žije ve Švýcarsku v Ženevě a rodné město teď navštívil i se svojí tetou. „Říká, že je to moc pěkné město,“ překládá názor své tety na Ostravu.

Týden pobytu mají ještě před sebou. Chybí mu tady snad jen živější náměstí.

„Více společných akcí na náměstích. Jsou dost prázdná. Ať to není tak poschovávané v hotelech nebo velkých supermarketech. V cizích zemích to dávají hodně do ulic, aby to přilákalo turisty, aby viděli něco nového,“ dodává.

Turisté do Ostravy přijíždějí hlavně za technickými památkami. „Stále přetrvávají tradiční místa jako hornická muzea. Velkou atraktivitu mají pro návštěvníky Vítkovice, vysoké pece, kde se denně konají prohlídky s průvodcem,“ potvrzuje Jakub Santorius z Ostravského informačního servisu.

Zatímco Ostravě začátek letní sezony vyšel, za celý Moravskoslezský kraj ale čísla tak optimistická nejsou. Turistů ubylo, i když jen mírně.

autoři: sib , iha
Spustit audio