Záchranná stanice v Bartošovicích má netradiční pacienty, mláďata jezevce

22. duben 2022

Záchranná stanice v Bartošovicích na Novojičínsku se stará o čtyři jezevčí mláďata. Jejich noru narušili lidé při vyklízení stodoly. Péči vyžadují skoro stejnou jako novorozenci. Jenom za noc potřebují co čtyři hodiny speciálně upravené kojenecké mléko.

„Je problém, že jsou kontaktní. Savci, kteří jsou na lahvi, na mlíku, k člověku přilnou, nemají z člověka respekt a těžko se pak vrací do přírody,“ říká Marcela Orlová ze záchranné stanice.

Mládě jezevce

A jak se vlastně mláďata do Bartošovic dostala? „Majitelka jedné staré stodoly chtěla vyklidit seno, a když tím strojem to seno vyhrabávali, tak narušili noru, ve které byla tato ještě slepá mláďata. Paní se o ně pár dní starala, pak je předala k nám,“ dodává Marcela Orlová.

Teď mláďata tráví čas na intenzivní péči, kde mají lampu – ta vydává teplo, které potřebují. Je tam o ně postaráno. „Ze začátku to bylo krmení co tři hodiny ve dne v noci, teď už jsou ty pauzy delší,“ popisuje Orlová.

Mláďata jezevce stráví v záchranné stanici v Bartošovicích přibližně rok, potom se je záchranáři pokusí vypustit do přírody.

Jezevec lesní (Meles meles) je největší lasicovitou šelmou. Váží 10 až 20 kg, dlouhý je až 85 cm a s ocasem má metr. Živí se hmyzem, dešťovkami, hraboši, vejci, semeny, houbami, kořínky – je všežravec. Mláďat se rodí jedno až pět, oči se jim otevírají po třech týdnech, kojena jsou cca 10 týdnů, osamostatňují se po pěti měsících. Dožívají se až 15 let.

Spustit audio

Související