Víte, že rohož na utírání bot může pomoci opeřeným dravcům?

10. prosinec 2016
Dobré odpoledne

Bartošovická záchranná stanice pro volně žijící zvířata letos znovu pokořila příjemné i ty méně chtěné rekordy. Rukama pracovníků prošlo na 1700 zvířecích pacientů. Část z nich musí ve voliérách nebo výbězích kvůli zraněním zůstat. Kondici velkých dravců může zlepšit třeba i drobnost – plastové rohože imitující trávu.

„V přírodě ptáci dosedají na různé materiály, které jim umožňují masírování nohou. V případě, že by tady ten drsný povrch neměli, mohlo by dojít k otlakům a podobně,“ vysvětluje Petr Orel (SZ), vedoucí Záchranné stanice Bartošovice.

„Tady ty rohože fungují na odsedávkách, které využíváme u větších ptáků, především u dravců a sov. Tady můžeme vidět Orlici Šerynu,“ pochvaluje si Petr Orel dar od nadačního fondu Lidé a zvířata z Frýdlantu nad Ostravicí.

Stanice letos opět překoná nechtěný rekord

„Zhruba o sto pacientů budeme mít více než v roce 2015, takže nějakých sedmnáct set živočichů,“ počítá Petr Orel.

Čápi v Záchranné stanici v Bartošovicích

Jen třetina přijatých zvířat je zraněná nebo nemocná. Naopak více než polovinu tvoří mláďata, která lidé mnohdy přivážejí zbytečně. Jedno takové mládě ale teď pracovníkům stanice dělá velkou radost. Vloni narozený čáp Patrik se vydal na zimu do teplých krajin a pracovník stanice Jan Kašinský jej sleduje na dálku.

„Je to mapa z pohybu čápa černého Patrika. Dostal vysílačku a je tady vidět jeho letošní cesta na zimoviště z Evropy přes Turecko a na jih potom až do Afriky. Teď je v Etiopii,“ říká Jan Kašinský.

Interaktivní expozice Dům přírody Poodří

Třetím rokem funguje ve stanici Dům přírody Poodří. Interaktivní expozice, která seznamuje návštěvníky se zdejší faunou a flórou. Letos ji navštívilo téměř 12 tisíc návštěvníků.

Záchranná stanice v Bartošovicích v zimě

„Oproti roku 2015 přibylo rodinných návštěv, jak máme otevřeno o sobotách a nedělích, případně prázdninových měsících. Tak to nás potěšilo. Řada návštěvníků se vrací, takže zřejmě se jim u nás líbí, to nás taky těší,“ říká Petr Orel, který po svém zvolení senátorem za Stranu zelených bude stanici nadále vést, byť na zkrácený úvazek.

autor: Michal Polášek
Spustit audio