Záchranná stanice v Bartošovicích pomáhá zvířatům už 40 let

27. říjen 2023 15:22

Téměř 40 tisíc zvířat už ošetřila záchranná stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích na Novojičínsku. Vznikla před 40 lety jako první organizace svého druhu nejenom u nás, ale i ve střední Evropě. Kulaté výročí stanice oslaví o víkendu.

Co voliéra, to příběh zraněných nebo přímo tady odchovaných zvířat. Od začátku éry záchranné stanice je u toho současný vedoucí Petr Orel. Někde najdeme trvalé pacienty, jinde se už vyhlíží svoboda.

„Teď jsme vešli do takové rehabilitační voliéry, kde je jedenáct sov pálených. Připravují se tady na život ve volnosti,“ říká Orel.

Tato záchranná stanice vznikla 28. října 1983, v sobotu to bude přesně 40 let. Rukama ošetřovatelů za tu dobu prošlo přes 38 tisíc volně žijících živočichů. Nejčastěji to jsou ježci, za celou dobu jich bylo už sedm tisíc.

Mláďata ježka

Záchranná stanice v Bartošovicích byla otevřena jako první v tehdejším socialistickém bloku ve střední Evropě, ale historii má ještě delší. Dochovala se evidenční kniha z roku 1977, to fungoval zatím jenom zvířecí útulek.

„Tady máme třeba případ káni, která byla přijata v prosinci 1976 z Krnova. Postřelená byla nalezena studenty střední lesnické školy v Hranicích a do péče ji dostal kolega Vladimír Minařík. Měl ji v péči zhruba tři roky. V některých případech jsou tady i fotky,“ listuje knihou Orel.

Právě tato záchranná stanice pomohla vzniku celostátní sítě podobných zařízení, kterých je už přes 30. Už teď v sobotu se bude slavit 40. výročí mimo jiné vypouštěním dalších vyléčených zvířat do volné přírody.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související