Začíná unikátní průzkum o vlivu znečištěného ovzduší na zdraví

28. prosinec 2018

Unikátní průzkum o vlivu znečištěného ovzduší na zdraví zahájili vědci a lékaři v Moravskoslezském kraji. Po přípravné fázi začnou už zpočátku příštího roku shromažďovat údaje o tisícovkách lidí, kteří žijí ve smogovém regionu a porovnávat je se stejnými skupinami z jižních Čech. Rozborům podrobí jejich krev, moč, mateřské mléko, pupečníkovou krev i sperma. Průzkum potrvá pět let.

S nástupem podzimu to začíná. A dnů, kdy prach v ovzduší překračuje limity, začíná přibývat. Paní Lucie z Ostravy to vždy pozná na zdraví syna. „Špatně se dýchá, ráno se kašle. Syn je astmatik, takže na to trpí. A ráno, když otevřete okno, tak nemůžete ani vyvětrat,“ říká paní Lucie.

Vědci chtějí zjistit, jak moc život v průmyslové oblasti lidem ničí zdraví. Koordinátorem nového projektu s názvem Zdravé stárnutí v průmyslovém prostředí je Lékařská fakulta Ostravské univerzity.

„Bude se sledovat řada věcí, znovu se budou studovat novorozenci v Českých Budějovicích a v Karviné. Dále je velmi specifická studie na běžcích, kterých bude dohromady 750 z Ostravska a stejný počet z jižních Čech,“ říká hlavní garant projektu Radim Šrám.

Pokusy na strážnících

Důležitou skupinou budou také městští strážníci. „Tady bych rád ocenil přístup primátorů Ostravy a Českých Budějovic, kteří s tím vyjádřili souhlas, a dnes už se s řediteli městské policie připravuje, jak to uděláme,“ dodává Šrám.

Výzkum právě u strážníků má začít na jaře. Zatím se hledají dobrovolníci. „Strážníci budou detailněji informováni o tomto projektu a pokud budou splňovat podmínky, bude jim na základě dobrovolnosti nabídnuta spoluúčast na výzkumu. Zapojení do projektu zahrnuje nošení osobního vzorkovače k odběru vzduchu na 24 hodin, vyplnění dotazníku a odběr biologického materiálu,“ upřesnil mluvčí ostravských strážníků Michal Beneš.

Akademici už v minulosti dílčí studie vlivu ovzduší na Ostravsku dělali. Množstvím zapojení lidí je ale ten současný průzkum podle garanta projektu Radima Šráma unikátní.

autor: iha
Spustit audio

Související