Zahrádkáři čelí invazi slimáků. Přemnožení škůdci dokážou zlikvidovat celou úrodu

7. červenec 2020

S invazí slimáků teď bojují zahrádkáři v Moravskoslezském kraji. Škůdci se totiž přemnožili po nedávných vydatných deštích. Někteří majitelé zahrádek jich za den nasbírají i několik desítek. Slimáci přitom dokážou zlikvidovat celou úrodu.

Ostravský zahrádkář Dušan Ručka slimáky chytá v noci. „Kolem jedné hodiny vezmu čelovku a sbírám. Likviduji je mechanickým způsobem, rozpůlím je zahradnickými nůžkami,“ říká.

Nejlepší obranou jsou hlístice

Zahrádkáři na slimáky používají i různé chemické prostředky anebo je chytají a sypou na ně sůl. Podle Evy Hrudové z Ústavu pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství Mendelovy univerzity jsou ale nejlepší obranou hlístice, které dokážou parazitovat v tělech slimáků.

„Jsou dobře účinné na mladé jedince a navíc si ty slimáky aktivně vyhledají. Pokud je hlístice v půdě, kde se slimák vyskytuje a pohybuje, tak si ho vyhledá, v něm se namnoží a postupně ho usmrtí,“ vysvětluje Hrudová,

Podle ní je největší hrozbou pro úrodu plzák španělský. Má rezavou barvu, dorůstá až 12 centimetrů a ve vlhkém prostředí se dokáže rychle rozmnožovat.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související