Zájemců o vstup do aktivních armádních záloh letos ubylo. Vliv na to má pandemie koronaviru

2. srpen 2021 13:46

Lidí hlásících se o vstup do aktivních armádních záloh je v letošním roce méně. Svůj podíl na tom má hlavně pandemie koronaviru. Armáda České republiky zatím letos registruje 842 zájemců.

Mezi nimi je i Jakub Martiník z Opavy, který ve Vyškově zahajuje čtyřtýdenní výcvik. Pokud ho zvládne, stane se takzvaným záložákem.

„Oblečení tam tahám minimálně, naopak mám v batohu spoustu věcí, co nám doporučili k vybavení – pásky, šitíčko, nože pro drobnou opravu výstroje. Mám tam jídlo – energii na cesty, jako jsou tatranky, müsli tyčinky, protein, sušené ovoce,“ vyjmenovává Martiník.

Čtěte také

Pokud výcvik dopadne dobře, bude sloužit na krajském velitelství ve Zlíně na pozici kulometníka.

Co vede člověka k tomu, aby se stal součástí armádních záloh? „Hlavním impulzem byla covidová situace, kdy jsem chtěl pomoct. A teď mne to úplně ukotvilo nedávné tornádo na jižní Moravě, kde teď funguje hlavně záloha a armáda,“ vysvětluje Jakub Martiník.

I když lidé o vstup do aktivních záloh mají zájem, letos jejich počet není takový jako v minulých letech. „Hlavním důvodem mírného poklesu zájmu o vstup do jednotek aktivní zálohy je probíhající pandemie koronaviru. Ta výrazně omezila možnost lékařských vyšetření pro zájemce o vstup do aktivní zálohy ať už ve vojenských nemocnicích nebo centrech ambulantní zdravotní péče,“ vysvětluje mluvčí Armády České republiky Magdalena Dvořáková.

Podle Dvořákové je největší zájem o pozice střelců, řidičů a také strážných.

autor: Petr Dušek
Spustit audio