Zámek v Hradci nad Moravicí se stává skutečnou dominantou města. Je ho zase vidět zdaleka

8. srpen 2017

Zámek v Hradci nad Moravicí určitě patří k nejhezčím památkám v Moravskoslezském kraji. V poslední době se ale stále více schovával za přerostlé stromy a náletové dřeviny. Proto správa zámku postupně tuto zeleň odstraňuje a z některých stran už je možné zámek vidět zdaleka a skutečně v plné kráse.

Když třeba jedete autem od Fulneku a vjedete do Hradce nad Moravicí, nebýt toho, že je zámecká Bílá věž hodně vysoká, z mnoha úhlů byste neviděli prakticky nic. A to je škoda, říká hradecký kastelán Radomír Přibyla. Některé překážející stromy už zmizely díky rekonstrukci Červeného zámku.

„Aby byl zámek nejen vidět, ale aby byl dominantou, jak byl vždycky prezentován. Ale taky z praktických důvodů, aby se tam mohlo postavit lešení. Ale musím říct, že tento krok byl velice dobrý a myslím, že i ceněný veřejností. A taky se na zámek zase dostalo sluníčko, začal proudit vzduch, takže se zlepšuje i zdravotní stav objektu,“ dodává kastelán.

Těžko tady najdete někoho, komu by se zvýraznění zámku nelíbilo. „To je bez debat. Ať to přiláká návštěvníky, ať je tady hodně lidí. Nakonec to zpopularizuje i ten Hradec,“ fandí jedna z návštěvnic.

Stejný názor má i Rudolf Dybowicz, který teď na zámku vystavuje své vzácné kolekce historických fotografií Opavy. „Každopádně zámek je dominantní, nádherný, patří mezi tři nejkrásnější zámky v Česku a teď je na něho vidět,“ říká.

Hradec nad Moravicí - zámecký park

Kácení přerostlých stromů bude pokračovat dál. Ještě letos by měl přijít na řadu Bílý zámek. Takže tak jako se žádná pořádná fotografie z Prahy neobejde bez siluety Hradčan, to samé bude platit zanedlouho také tady.

autor: mrk
Spustit audio