Zámek ve Staré Vsi nad Ondřejnicí zdobí nová báň. Původní sestřelili Sověti

24. březen 2019

Stará Ves nad Ondřejnicí má novou dominantu vesnice. Po více než 70 letech se na věž tamního zámku vrátila měděná báň. Dvacetitunovou měděnou cibuli usadili dělníci na věž pomocí velkého jeřábu.

Nová cibule je replikou, která byla vytvořena podle dobových fotografií. „V makovici máme umístěno sdělení pro další generace. Jsou tam dobové noviny, mince, telefon, je tam projekt té střešní báně a ještě pár drobností, které připomínají dobu, ve které žijeme,“ říká starosta Dalibor Dvořák (nez.).

Čtrnáct metrů vysokou a přibližně dvacet tun vážící báň musel do výšky zvednout speciální jeřáb. Osm mužů ji pak pomocí lan pomáhalo zasadit do dřevěných trámů připravených na vrcholu věže. „Technicky je dost složité to naprojektovat, protože lidí, kteří s tím mají zkušenosti, je dnes už minimum,“ říká David Pavlovič ze stavební firmy.

Do budoucna obec zvažuje vybudovat na vrcholu věže ještě vyhlídku.

Na usazování nové báně na věž se do zámeckého parku přišly podívat desítky lidí. Nezvyklá událost přilákala do zámeckého parku i paní Alenu s malým synem. „Teď se mi to líbí, ale líbilo se mi to i předtím. Doufám, že už nám ji podruhé nesestřelí,“ naráží obyvatelka na smutný konec původní báně, kterou při osvobozování na konci druhé světové války sestřelili vojáci.

Kulometné hnízdo ve věži

„Bydleli jsme tehdy v přízemí zámku. A když to buchlo dolů, to jsme byli ve sklepě. Mysleli jsme, že padá celý zámek. Němci už byli pryč a Rusové šli na Brušperk,“ vzpomíná dnes devadesátiletý muž na to, co se vlastně před 74 lety stalo.

Jak vysvětluje kronikář a zároveň místostarosta Jaromír Chvostek (nez.), sestřelení báně nebyla náhoda. „V té věži mělo být německé kulometné hnízdo a v okamžiku, kdy se od Proskovic blížily ty sovětské tanky, tak věděli, že nebezpečí je z věže. Tankisté prostě neváhali, zamířili a věž sestřelili,“ popisuje kronikář.

Pamětníci potvrzují, že nová báň na zámecké věži vypadá stejně jako původní barokní cibule.

autor: mot