Zapomenutá mišpule: udělejte si z ní marmeládu
Zralé plody mišpule jsou svraštělé, hnědé - jakoby nahnilé a trochu už přezrálé. Jádřinec je posunutý ke spodku plodu a možná proto tomuto ovoci říkali kdysi v Anglii „rozevřená řiť“.
Jak už to tak bývá, když něco vypadá nevábně, je to chutné a lahodné. Španělé jim říkají misperros a my Češi jsme jim název dali podle řeckého slova „mespilon“.
Ovoce však pochází z Persie a v Íránu si ho dodnes velmi cení. Já sám jsem se účastnil sklizně mišpulí jeden rok ve Španělsku a vařili jsme z nich i výtečnou marmeládu. Ve viktoriánské době z nich dělali dokonce sýr nebo želé.
Na mišpule můžete narazit dokonce v Praze, například v Kolowratské zahradě nebo Vojanových sadech.
Víte, jakou chuť mají mišpule?
a) slanou – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) sladkokyselou – SMS ve tvaru POCHOUTKY B
Za správou odpověď připište ještě své jméno a celou adresu a odešlete na číslo 907 77 04. Hrajeme o profesionální odšťavňovač z nerezu od firmy Gastroback.
Soutěžíme do úterní půlnoci - 24. června!