Zazděná dívka, vojáci v sukních. Hrad Sovinec umí vskutku překvapit

25. září 2015

Hrad Sovinec na Bruntálsku umí návštěvníky překvapit hned několika perličkami z hradních expozic. Ty se věnují například působení lesnické školy na hradě a taky historii Sovince.

Věděli jste, že v sovineckých zdech byla kdysi zazděná mladá dívka anebo že hrad byl taky luxusním vězením pro válečné zajatce z Francie? Až budete vojáky hledat, pátrejte po dámách v sukních.

„Nacházíme se v budově purkrabství. V podzemí máme mučírnu, v přízemí jsou archeologické nálezy. Mezi nimi je taková zajímavost, že se tady vlastně našla zazděná mladá dívka se starším mužem. A po schodišti, na kterém jsou erby, se dostaneme k expozici o historii hradu,“ popisuje památkářka, kunsthistorička z Muzea v Bruntále Ľubica Mezerová.

Zastavíme-li se u nálezu vlastně kosterních pozůstatků, začneme přemýšlet, co to asi bylo za dvojici – žena s mužem vedle sebe.

„V archivech je taková zpráva o tom, že tady byla mladá dívka, která se měla vdát za staršího muže, ale nechtěla si ho vzít. Z nějakého důvodu pak byla zazděná a on s ní. Ale nevíme přesně, jak to bylo,“ krčí rameny památkářka.

Vojáci v sukních

Od roku 1623 do roku 1939 je hrad Sovinec v rukou Řádu německých rytířů. Pak hrad přejímá Německá říše. Od té doby má několik využití – byli tu němečtí úředníci, byl tu Wehrmacht a byl tu také zajatecký tábor pro francouzské důstojníky.

„Nebylo to naštěstí nějaké kruté vězení, byli to opravdu vyšší důstojníci a dle dochovaných zpráv těchto vězňů víme, že se měli lépe než ostraha,“ vypráví kastelánka sovineckého hradu Kateřina Jarmarová.

Francouzští zajatci přebývali pravděpodobně v budově bývalé lesnické školy. Na hradě mají také fotografie vojáků z nedalekého zámku Horní Dlouhá Loučka, který předtím také patřil Řádu německých rytířů.

„Takže máme fotografie i odtud. Hráli divadlo a je vidět, že muži hráli i ženské role. Co jsme k tomu všechno našli, je vlastně tady vystavené,“ dodává Ľubica Mezerová.

Spustit audio