Zdravotní asistentka pomáhá lidem z vyloučené lokality ve Frýdku-Místku, službu si klienti chválí

22. září 2014

Sehnat doktora, poradit těhotným nebo pomoct lidem vyřešit problém se zdravotní pojišťovnou. To jsou úkoly, se kterými denně pomáhá lidem z vyloučené lokality z Frýdku-Místku zdravotní asistentka. Frýdek-Místek je přitom prvním městem v Česku, které zdravotní asistentku zaměstnalo. A s odstupem několika měsíců je jasné, že se experiment osvědčil.

„Paní Aranka mi pomáhá se synem, který chodil ještě k dětské doktorce a nemohla jsem pro něho najít lékaře pro dospělé,“ říká Božena Bongilajová.

Lékaře pro svého syna shání už několik měsíců. Narazila ale na neochotu lékařů. „Říkají, že mají plno. Prý jsem o to měla žádat rok dopředu," vysvětluje.

Podobný problém neřeší zdravotní asistentka Aranka Obodová poprvé: „Kolikrát musíme oslovit i pojišťovnu, aby nám s tím pomohla. Tím se to potom i vyřeší.“

Do lokality dochází několikrát týdně, nejnověji připravuje pro zdejší ženy sérii přednášek o antikoncepci nebo těhotenství.

„Je to pro nás teď žhavé téma. Máme celkem dost těhotných dívek. Některé ani nemají svého gynekologa,“ uvádí zdravotní asistentka.

Zlepšení o sto procent

Kromě zdravotní asistentky v lokalitě působí například dobrovolníci, kteří doučují děti. A radnice tu zaměstnala i dva domovníky z řad místních obyvatel, kteří mají na starosti pořádek. A výsledky jsou vidět.

„Zlepšilo se to o sto procent. Oni to tady honí, že si po sobě musí uklidit. Žádný kravál tu není,“ pochvaluje si Helena Fojtíková, která hned v sousedství vyloučené lokality žije už přes padesát let.

autor: iha
Spustit audio