Zdražování energií zatím ostravskou zoologickou zahradu neovlivnilo

8. listopad 2021 13:10

Zvyšování cen energií neovlivňuje pouze domácnosti, ale i organizace. Velkou spotřebu elektřiny má kvůli chovaným zvířatům třeba ostravská zoologická zahrada.

K vytápění, ale třeba i k chlazení expozic využívá zoologická zahrada velké množství energie. I proto její vedení podle mluvčí Šárky Novákové současnou situaci na energetickém trhu sleduje.

„Energie tvoří poměrně výraznou položku v našem rozpočtu, ale není to ta úplně největší. V posledních několika letech je to plus mínus deset milionů korun ve zhruba 130milionovém rozpočtu,“ říká Nováková.

Čtěte také

Věří, že současnou energetickou krizi ustojí. „Na druhou stranu, přestože náklady na energie rostou, se snažíme úsporně hospodařit – šetřit a zateplovat, aby byl i únik energií co nejmenší,“ dodává.

Dodavatele energií pro zoologickou zahradu soutěžila Ostrava naposledy v květnu. Smlouvu s ním má podepsanou až do roku 2023. Podle mluvčí města Gabriely Pokorné by se proto současné zdražování cen zoologické zahrady dotknout nemělo.

„Dle aktuálních informací nemáme důvod se domnívat, že by byly platně uzavřené smlouvy na dodávky energií vypovězeny. Kdyby došlo k nejzazšímu a zasmluvnění dodavatelé by byli v úpadku, pak by cena znamenala nárůst nákladů na dvojnásobek současných nákladů,“ upřesnila Pokorná.

Podle ní si ale město pro podobné případy vytváří rezervy, kterými by bylo schopné na nárůst nákladů za energie reagovat.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související