Ze Slovenska přes Ostravu a USA k brzdám pro formuli 1

18. září 2014

Profesor Peter Filip vystudoval Vysokou školu báňskou, ale už 18 let žije v americkém státě lllinois, kde přednáší na tamní univerzitě. Patří k předním světovým odborníkům v oblasti vývojů materiálů brzd formule 1.

Peter Filip pochází ze Slovenska a původně chtěl studovat medicínu. Ovšem vzhledem k tomu, že byl přihlášený do náboženství, musel jít na hutnickou fakultu.

„Bylo to jedno z největších štěstí v mém životě. Moje manželka je lékařka a ten život bych nechtěl, když to řeknu otevřeně,“ směje se profesor.

Do Spojených států odešel v roce 1996, původně na jeden rok. Na tamní univerzitě ale zůstal dodnes. Vyvinul metodiku pro optimalizaci vlastností materiálů pro frikční aplikace.

„Frikční aplikace je v podstatě tření a tření je všude kolem nás. Bez tření bychom nemohli chodit, bez tření bychom dokonce ani nemohli políbit naše manželky,“ vysvětluje s úsměvem.

Brzdy pro piloty F1

Mimochodem poslední spojku vyvinul se svými lidmi pro pilota formule 1 Sebastiana Vettela. „Momentálně děláme jak spojky, tak brzdy pro Rosberga a Hamiltona z Mercedesu. A Fernando Alonso, který teď jezdí za Ferrari, předtím závodil za Renault – a když byl opakovaně mistrem světa, tak my jsme mu navrhovali brzdu,“ pochlubil se.

Se závodníky se vědec osobně setkal. Jaké požadavky tedy mají profesionální závodníci a jak se s nimi spolupracuje?

Stánek věnovaný monopostům formule 1

„Musíte se s nimi osobně pobavit, co a jak komu vyhovuje, protože někteří závodníci brzdí takovým stylem, že třeba jedou naplno, pak je před zatáčkou a musí si být jistí, že ten automobil zpomalí do takové míry, že ho mohou stále ovládat,“ vysvětluje Peter Filip.

Hodně pracoval i pro legendárního Michaela Schumachera. Nejraději ze všech ale měl jeho bratra Ralfa. Byl to podle něj nejpříjemnější závodník.

„Fernando Alonso má nos trošku nahoru, Sebastian Vettel je velmi příjemný mladý kluk. A taky Rosberg. Ale možná jste slyšeli o jejich problémech v Mercedesu,“ říká profesor.

Celý rozhovor s profesorem Peterem Filipem si poslechněte v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned v úvodu článku. Tento i další díly pořadu pak najdete v iRadiu.

Spustit audio