Zelené řezy
Pondělní recept Apetýtu bude zelený, slaný, ale vypadat bude jako dezert. Zní to neuvěřitelně? Nenechte se zmást. Připravte si s námi zelené řezy!
V úvodu je dobré připomenout zdravotní benefity špenátu – tato rostlina je bohatá na beta-karoten, vitamíny C, B a K, lecitin, kyselinu listovou a vlákninu. Příznivě ovlivňuje činnost srdce, posiluje svaly, snižuje krevní tlak, podporuje i krvetvorbu. Zároveň je to výborné přírodní barvivo, které v následujícím receptu způsobí to, že bude výsledek vašeho pečení nádherně vybarvený.
Připravte si:
- 500 g sekaného čerstvého nebo mraženého špenátu
- 5 vajec
- 2 stroužky česneku
- 150 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- sůl
na náplň:
- 150 g ricotty
- 200 g brynzy nebo jiného čerstvého sýra
Postup:
- Špenát rozmrazíme, případně tyčovým mixérem čerstvý rozmixujeme a vložíme do síta, necháme okapat a poté ještě vymačkáme přebytečnou vodu.
- Oddělíme žloutky od bílků.
- Špenát předáme do mísy, kam přimícháme žloutky, utřený česnek, změklé máslo a sůl.
- V míse vyšleháme bílky se špetkou soli na tuhý sníh a střídavě s moukou ho zapracujeme do špenátu.
- Hmotu rozetřeme na plech, vyložený pečicím papírem a dáme na 15 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
- Upečený plát necháme zchladnout a stáhneme z něj papír.
- V misce vyšleháme ricottu s brynzou a podle chuti osolíme.
- Špenátový plát rozkrojíme podélně a potom příčně na polovinu – vzniknou 4 stejně velké díly, slepíme je k sobě krémem a přes noc necháme ztuhnout.
- Před podáváním rozkrojíme na 8 dílků a servírujeme jako originální svačinku, klidně pro návštěvu jako předkrm před grilováním.
Související
-
Šlehačková bublanina
Letní sběr ovoce je příslibem sladkých kulinářských zážitků. V dnešním Apetýtu si připravíme Šlehačkovou bublaninu. Ta zmizí z plechu dřív, než stihne vychladnout!
-
Vegetariánská čína
V pátečních apetýtových receptech pro vás máme tip na bezmasou čínu. Čínská kuchyně jako taková je založená na pěti chutích – kyselé, hořké, sladké, slané a ostré.
-
Vyzkoušejte báječnou marinádu nejen na gril!
Čas grilování je tady a dnešní recept Apetýtu bude praktický a užitečný pro všechny milovníky masa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.