Železniční nadšenec se pokusí překonat rekord v počtu kilometrů ujetých za 24 hodin

26. duben 2019

Jmenuje se Richard Sopuch. Jméno tohoto železničního nadšence z Ostravy teď uslyšíme ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava častěji. Budeme totiž sledovat jeho pokus o velmi neobvyklý český rekord. Chtěl by urazit za 24 hodin nejvíce kilometrů ve vlacích na běžných linkách. A začíná právě dnes v noci.

Všechno to začalo náhodným otevřením jednoho časopisu. „Jednou jsem jel z Prahy vlakem a četl časopis, ve kterém herec Lukáš Hejlík popisoval, že ho nebaví jezdit po D1 a že chce strávit jeden den ve vlaku. A poslední věta toho článku byla – cituji: Za ten den jsem ujel 1720 kilometrů,“ popisuje Richard Sopuch.

A přesně tohle bylo výzvou, jaká se prý neodmítá. Jenže brzy zjistil, že český rekord už existuje a je vyšší – 2232 kilometrů ve vlaku za jeden den. To byla ovšem výzva na druhou.

„Strávil jsem tím vlastně celou sobotu – papír, tužka, internet – a začal jsem tvořit nový plán. Výsledkem je taková tabulka, kde mám, kterým vlakem pojedu, jestli musím mít místenku, kolik mám času na přestup. Celý plán se skládá z devíti jízd a máme tam osm přestupů,“ ukazuje.

Takže celkem devět linek, které musí stíhat. Všechno může samozřejmě ohrozit případné zpoždění. „Například příjezd do Kolína 13:01, odjezd z Kolína 13:02. Je to adrenalin. Nejsou to vlaky, které na sebe navazují, protože nikdo takhle nejezdí,“ dodává.

Kdo je Richard Sopuch

Je mu 39 let, pochází z Příbora, žije v Ostravě. Vystudoval Střední zemědělskou školu v Novém Jičíně, získal výuční list v oboru pekař-cukrář na ISŠ-COP Valašské Meziříčí a na Ostravské univerzitě studoval pedagogiku volného času. Nyní pracuje jako servisní technik.

„V mládí mě bavil tanec, příroda, cestování. Právě cestování mě baví momentálně nejvíc – létání, železnice, hory, výhledy, rozmary přírody i její zákony, setkávání s lidmi. Baví mě také filmování, natáčení a vůbec tohle prostředí. Baví mě darovat krev nebo plazmu, čestně, pomáhat lidem, nejen proto, že mám rád život. Dovedu se nadchnout, mít cíl a šlapat za ním cestičku,“ říká o sobě.

Finta je podle něj v tom, kde nastoupíte poprvé a na kterých místech trasy budete přestupovat. Jednoduchá tabulka je vlastně výsledkem husté pavučiny všech nejrůznějších možností. Richard Sopuch svůj pokus o rekord doprovodí také trochou osvěty. Souvisí to s dárcovstvím krve.

Richard Sopuch

„Napadla mne myšlenka nějak to vykomunikovat s Krevním centrem v Ostravě, jestli by mě mohli vybavit nějakými reklamními předměty a já bych potom ve vlaku oslovoval potencionální nové dárce,“ říká Richard Sopuch.

Takže si to shrňme. Dnes to všechno začne v noci v Berouně. Přesně ve 22:50. A kdy budeme znát výsledek? „V cíli budeme v sobotu v 22:52 v Bohumíně,“ uzavírá.

Jestli ujede Richard Sopuch celkem 2435 kilometrů ve vlaku za jediný den, budeme sledovat. Přímo na trase a samozřejmě na něj počkáme zítra v noci v Bohumíně.

Sledovat pokus o rekord Richarda Sopucha můžete spolu s námi na Facebooku v události 24 HODIN VE VLAKU aneb Z Berouna do Bohumína "jen" za jeden den!

autoři: mrk , tif
Spustit audio