Ženy s revmatoidní artritidou si musí hlídat linii

15. únor 2017

Revmatoidní artritida je závažné autoimunitní onemocnění. Při autoimunitních chorobách má naše tělo v nerovnováze imunitní pochody a vytváříme si protilátky, které jsou namířeny proti našim vlastním tkáním. Náš imunitní orgán nám tedy nepomáhá, ale bojuje proti nám. Onemocnění je dědičné, předáváme si ho v genech především po ženské linii. Mohou ženy s touto chorobou otěhotnět? A co všechno by ohledně početí a těhotenství v souvislosti se svou nemocí měly vědět?

Ženy trpící artritidou otěhotní v průměru později než zdravé ženy, protože protilátky vytvářené jejich tělem zpomalují dozrávání gonád, prodlužují menstruační cyklus a znevýhodňují spojení spermie s vajíčkem. Možnost otěhotnění ale existuje a vývoj zdravého plodu také, přestože těhotenství u pacientek s revmatoidní artritidou je obecně považováno za rizikové. Těhotenství se nedoporučuje v případě, kdy má žena velmi vysokou aktivitu zánětlivého procesu. Pravděpodobnost poškození plodu je příliš vysoká.

„Rozdělujeme ženy podle aktivity onemocnění na ženy s nízkou, střední a vysokou aktivitou. Cíleným podáváním léků se snažíme, aby žena dosáhla co nejnižšího stupně. Pokud dosáhneme nízkého stupně, můžeme plánovat graviditu. Na stupni aktivity onemocnění má vliv nejen genetická výbava a spolupráce pacientky, ale i životní prostředí, socioekonomické a rodinné zázemí ženy,“ říká revmatoložka Klára Šírová.

Pacientka se na průběh může předem připravit, pokud o své plánované graviditě uvědomí svého revmatologa. Lékař jí pomůže sledovat a monitorovat zánětlivou aktivitu choroby. Důležité je, aby ženy s revmatoidní artritidou byly více v pohybu a hlídaly si linii, protože tuková tkáň je možným zdrojem udržování zánětlivých procesů. Také je nezbytné přestat kouřit. Kromě toho je dobré psychologicky se připravit na moment těhotenství a následného porodu. Pokud má pacientka sama zdravotní problémy, je třeba počítat s tím, že tyto problémy se při psychické a fyzické zátěži znásobí.

Těhotenství ženy s revmatoidní artritidou je nezbytně spjato s užíváním léků. „V posledních deseti letech je paleta léků stále širší a účinnější. V dnešní době máme celou plejádu výrobků, které ženy užívají bez nebezpečí a vedlejších účinků. Důležitou složkou je sulfhydryl neboli síra. Toto tkáňové pojidlo nedokážeme do těla dostat žádnou potravou. Léky neškodí ani při pozdějším kojení,“ objasňuje doktorka Šírová problematiku farmaceutických výrobků.

Artritida se v průběhu těhotenství u části pacientek výrazně zlepší. Je to dáno produkcí hormonů progesteronu a estrogenu, který působí na imunitní systém ženy a zvyšuje množství látek, které působí protizánětlivě. Platí to ale zhruba do posledního trimestru, kdy hladina hormonů prudce klesá a bezprostředně po porodu se zánětlivé onemocnění opět aktivuje.

autoři: š.iva , Andrea Černá
Spustit audio