ZOO Ostrava letos otevře několik nových expozic

12. březen 2010

Letošní rok by se dal pro ostravskou zoologickou zahradu nazvat rokem otvírání nových expozic. Tak jako loňský rok byl spíše ve znamení stavebního ruchu. Asi největší expozicí, kterou ostravská zahrada chce otevřít na jaře, je nový přírodní výběh pro medvědy ušaté a hulmany posvátné.

Tento nový výběh bude prezentovat nepálskou faunu a vzniká v části lesa za výběhem slonů. „Opravdu to bude velký výběh, který si medvědi určitě zaslouží, protože dosud žili v podmínkách, které už dnešnímu chovu neodpovídají,“ řekla v pořadu Křížem krajem mluvčí ZOO Ostrava Šárka Kalousková.

Tím ale výčet letošních novinek pro návštěvníky ZOO nekončí. „Jsou to také dvě nové voliéry pro orly v oblasti botanických stezek. Jedna bude obývaná orly skalními a jedna orly mořskými. Jde o jakési rozšíření fauny i do botanických částí areálu. Pro milovníky akvaristiky a teraristiky připravujeme na léto otevření expozice nazvané Papua, kde budou prezentovány zejména ryby a plazi Nové Guiney,“ dodala Kalousková.

Velkými změnami prochází také dětská kontaktní zoo s domácími zvířaty. Rekonstrukce tam začala na podzim a areál bude rozšířen o nové druhy. Stavějí se tam také nové ubikace pro zvířata. „Otevření plánujeme na přelomu jara a léta. Nejen malí návštěvníci se tak mohou těšit z kontaktu s domácími zvířaty,“ uzavřela mluvčí.

autoři: Ivan Sekanina , tif
Spustit audio