Zpřísnění protiepidemických opatření očima těch, kteří se nenechali očkovat

23. listopad 2021 06:10

Bez restaurací, kadeřnických služeb nebo třeba bez možnosti návštěvy kulturních akcí. Lidem bez očkování proti koronaviru nebo bez dokladu o prodělání covidu se změnil život. Od začátku týdne platí řada omezení zaměřená právě na neočkované. Zpřísnění vládních opatření pocítili také provozovatelé. Mají strach, že přijdou o další zákazníky.

Čtěte také

„Do restaurace teď momentálně nechodíme, i když bychom chtěli. Budeme mít teď desáté výročí, ale nikam nepůjdeme, protože nejsme očkovaní. Takže to oslavíme doma a nějakou restauraci podpoříme dovozem,“ říká paní Lucie z Petrovic u Karviné.

Situaci zatím bere s úsměvem. Nechce se nechat očkovat. To, co se kolem děje, se jí ale nelíbí. Ani jejímu partnerovi Radkovi. Vyhnout se očkování je podle něj svobodným rozhodnutím, teď ale trpí příkazy a zákazy. „Pravidelně jsem chodil do restaurace a teď jsem omezený a to se mi nelíbí. Mělo by to být dobrovolné,“ dodává. Svůj čas tak oba věnují rodině a jsou více doma.

O kousek dál v Orlové má v centru města své bistro Lucie Mihalkaninová. Je to podle ní těžká doba. „Lidí chodí míň, jsou podráždění, je to teď opravdu těžké. Bojí se a více šetří, protože se všechno zdražuje. Otevření budeme ale dál,“ říká. Sama není očkovaná a jak říká, paradoxně ona tady u stolu sedět může. Protože je v práci.

Vůbec si netroufá odhadnout, co bude dál a kolik lidí teď bude chodit pro jídlo. Podobně jsou na tom i další služby. Ve hře je přitom další zpřísňování protiepidemických opatření.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související