Zubní pohotovost v Ostravě bude fungovat u městského stadionu ve Vítkovicích

11. září 2020 14:16

Už čtvrtý měsíc v Ostravě provozuje zubní pohotovost soukromá klinika Ajna Dental. Vyhrála ve výběrovém řízení a vystřídala tak Městskou nemocnici Ostrava. Na pohotovosti se střídá devět lékařů, kteří od večera do rána pomáhají lidem z celého regionu s akutními zubními problémy. Denně tam aktuálně ošetří asi 55 pacientů  a za víkend přes 200.

Z budovy zubní pohotovosti vychází pan Daniel z Frýdku-Místku. Je rád, že mu tady pomohli od bolesti. „V současné době nemám zubaře a tady mi pomohli. Jsem spokojený,“ říká pacient.

Víc než polovina nemá zubaře

Klinika si dělá vlastní průzkum, svého zubaře nemá podle garanta kliniky Lubomíra Berana 60 procent příchozích. Na pohotovost tak někdy lidé chodí opakovaně.

„Ti pacienti, které akutně ošetříme a řekneme jim, ať druhý den navštíví svého lékaře, tak nás postaví před problém, že žádného nemají a co mají dělat. A protože jsme lékaři, tak jim nemůžeme jen tak říct dělejte si, co chcete, ale řekneme jim, ať přijdou,“ popisuje garant kliniky.

Nápor zájemců o ošetření je tu denně, proto tu zavedli lístečkový systém, aby bylo jasné, kdy pacienti přijdou na řadu. Někteří lidé ale před budovou pro jistotu stojí i hodiny.

Budou lepší podmínky

Už zřejmě od prosince se zubní pohotovost přestěhuje naproti Ostravar Arény, kde se počítá i s prostory pro doprovod či větší čekárnou. „Je tam dobrý přístup, je tam parkoviště a prostory budou velmi vhodné právě pro tuto zubní pohotovost,“ dodává Lubomír Beran.

Zdejší zubní pohotovost je jediná, která v kraji péči ve všední dny zajišťuje. Službu dotuje kraj, lidé hradí jen zákonný poplatek 90 korun.

Spustit audio

Související