30 let sami a přece spolu – koncert k 105. výročí vzniku Československa

V předvečer státního svátku rozezněl Studio 1 společný koncert dvou rozhlasových stanic. V přímém přenosu zazpívali Ján Ambróz, Zuzana Šuláková a Jiří Krpec. Doprovodili je CM Friš a Beskydský folklórní orchestr.

Po celý rok jsme každý poslední pátek v měsíci vysílali společně – střídavě z Rádia Regina Stred a z Českého rozhlasu Ostrava – pořad 30 let sami a přece spolu. V letošním roce si totiž připomínáme 30 let od rozpadu Československa a vzniku dvou samostatných republik, ale také 105. výročí vzniku Československa. Při této příležitosti jsme také připravili tento společný koncert.

„Přál bych si, aby Česko i Slovensko zůstaly v jednom časovém, mentálním a empatickém pásmu. Zatím se nám to daří i díky takovýmto projektům. Tento celoroční cyklus ukázal, že dokážeme smysluplně a poutavě spolupracovat. A byl bych rád, kdybychom na tom dobrém mohli stavět a pokračovat. Toto celoroční vysílání ukázalo, že dokážeme nabídnout velmi pestrý a unikátní obsah, který dokáže oslovit posluchače na české i slovenské straně,“ řekl během koncertu Miroslav Debnár, ředitel studia RTVS Banská Bystrica.

Pár slov o účinkujících

Ján Ambróz – je slovenský zpěvák lidových písní. Letos mu bylo pětasedmdesát, ale přesto si s úsměvem na pódiu i zatančil.

Zuzana Šuláková – zpěvačka, dcera dnes už legendární valašské zpěvačky Jarmily Šulákové.

Jiří Krpec – zpěvák z beskydských kopců, vystupuje např. s Valašským vojvodou.

CM Friš – vznikla v roce 1997, kapelu založili studenti Ostravské univerzity Petr Kuřil a Marek Pabjan. „Friš znamená vlastně takové rychlé, svižné tempo používané zejména v čardáších na konci. Je to vlastně tak zčerstva, rychle. Ve chvíli, kdy jsme si tento název jako kapela zvolili, tak to velmi vyjadřovalo naše pojetí hry,“ zavzpomínal ve vysílání ČRo Ostrava v roce 2015 primáš Petr Kuřil.

Beskydský folklorní orchestr – tvoří ho zkušení muzikanti a dal ho dohromady náš hudební redaktor Zdeněk Tofel. Ten má s folklórem jakožto aktivní muzikant bohaté zkušenosti.

autoři: Richard Piskala , Marcela Čížová , tif | zdroj: Český rozhlas Ostrava

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.