Alena Mornštajnová: Vražda milé paní. Příběh s detektivní zápletkou

9. prosinec 2023

Téměř každý autor jednoho dne zatouží napsat detektivku. Nebo alespoň detektivní povídku. Povídku Vražda milé paní napsala známá valašská prozaička Alena Mornštajnová. Povídka zatím nevyšla v žádné knize a ani ji neotiskl žádný časopis. Máme tedy unikátní příležitost slyšet ji vlastně ve „světové“  premiéře.

Účinkuje: Norbert Lichý
Dramaturgie: Eva Lenartová
Zvuk: Marek Hoblík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 10. 12. 2023
Natočeno: v Českém rozhlase Ostrava

„A taková milá paní to byla,“ vzlykla nahrbená žena v černém plášti opírající se o hůl, jedna z těch dam v letech, které chodí na všechny pohřby, protože mnoho jiných příležitostí jak se dostat mezi lidi a popovídat si nemají. Zvedla kapesník k očím a utřela si neexistující slzu. Plakat na pohřbech se přece sluší.

Vražda v poklidně vilové čtvrti je posledním případem stárnoucího poručíka Horáka.  Zkušený vyšetřovatel dobře ví, že je třeba zjistit, zda vztahy v rodině a mezi sousedy jsou opravdu tak idylické, jak to na první pohled vypadá. Koneckonců – před krbem leží mrtvola.

Alena Mornštajnová

Alena Mornštajnová

Alena Mornštajnová (1963) vystudovala angličtinu a češtinu na filozofické fakultě Ostravské univerzity. Žije ve Valašském Meziříčí. Pracovala jako lektorka anglického jazyka a překladatelka.

Napsat vlastní knihu byl léta její velký sen. Splnila si ho románem Slepá mapa, na němž pracovala přes deset let a který vyšel v roce 2013. V roce 2015 vyšel Hotýlek. Díky románu Hana (2017) se stala jednou z nejčtenějších současných českých autorek. Knížka byla přeložena do více než dvaceti jazyků.

Čtvrtým románem Aleny Mornštajnové jsou Tiché roky (2019), které se staly vítězem čtenářské ankety Kniha roku. Na jaře roku 2021 vydala svůj pátý román Listopád, dramatický příběh, který se mohl odehrát v naší zemi, kdyby se v roce 1989 komunisté udrželi u moci.

Nejnovějším titulem je román Les v domě, dramatický příběh o tom, že nic v životě není takové, jak to na první pohled vypadá, a že žádné tajemství není nikdy pohřbeno tak hluboko, aby se nedalo vykopat.

Spustit audio