Aleš Cibulka: Rád připomínám i méně známé herce, protože si to zaslouží

3. únor 2020

Moderátora Aleše Cibulku znají velmi dobře posluchači i diváci legendárního pořadu Tobogan. Jen velmi málo z nich by ale dokázalo odhadnout, že jeho hlas zní na vlnách Českého rozhlasu už více než devatenáct let.

Aleš Cibulka má s moderováním mnohaleté zkušenosti v různých médiích. Jedním z momentů své kariéry, na které rád vzpomíná, bylo moderování ankety o nejoblíbenější tváře a pořady televizních obrazovek TýTý. „Anketu jsem moderoval dvakrát v letech 2003 a 2004 s Jiřinkou Jiráskovou. První ročník měl sledovanost bezmála čtyři miliony diváků. Já byl tehdy jeliman mladý a vůbec jsem netušil, co se kolem mě děje,“ říká moderátor.

Cibulkův kalendář

Aleš Cibulka je také spisovatel a autor stolních kalendářů. Jeho kalendář pro pamětníky má za sebou už dvanáct vydání. „Kalendář připomíná nejenom ty nejslavnější osobnosti, které natočily film do roku 1945, ale i ty méně slavné herce, protože si to dle mého zaslouží,“ prozradil v pořadu Xaver a host. „Mimochodem jediná herečka, která stihla natočit pět filmů do konce války, je Jiřina Bohdalová,“ dodává.

Znalec českých hereček a herců

Svou zálibu v bádání v životech slavných herců a hereček zúročil Aleš Cibulka v několika životopisných knihách. V roce 2002 vyšla jeho prvotina, životopis Nataši Gollové s podtitulem Život tropí hlouposti. „Knihkupci nám tvrdili, že o životopis herečky, která je dvacet let po smrti, nebude mít nikdo zájem. Knihu jsme proto vydali pouze v nákladu 2000 kusů,“ popisuje své spisovatelské začátky Aleš Cibulka. „Ve výsledku byla kniha dotištěna dvacet šestkrát a dodneška se jí prodalo přes 180 000 kusů,“ dodává spisovatel.

Během svého bádání se snaží vyvarovat ukvapeným závěrům a soudům. „Činy, které se uskutečnily za minulého režimu, nelze soudit. Já jako ročník 1977, ani nikdo jiný, nemůžeme říct, jak bychom se v tehdejší době zachovali,“ řekl Xaverovi. Přiznává ale, že nejrozporuplnějšími osobnostmi pro něj zůstávají Adina Mandlová a Lída Baarová. „Často slýchám, že jsem znalec na zemřelé herce a herečky,“ uzavírá.

Knize svěřil také svůj zážitek se syndromem vyhoření. Společně s mezzosopranistkou Dagmar Peckovou a sportovní reprezentantkou Olgou Šípkovou v publikaci „Vyhořet může každý“ otevřeně vyprávějí, jak je maximální pracovní nasazení přivedlo až na pokraj sil. „Dáš své práci tolik, že nemáš sílu pokračovat dál,“ vysvětluje nemoc v kostce Aleš Cibulka.

Jak se moderátor zapojí do charitativního projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata a jaké hosty brzy uslyšíte v pořadu Tobogan, zjistíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio