ANO chce v Moravskoslezském kraji pokračovat s lidovci a ODS a nově přizvat ČSSD

4. říjen 2020 01:15

Moravskoslezský kraj by v příštích čtyřech letech mohla vést koalice hnutí ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a ČSSD. Vítěz voleb hnutí ANO už se předběžně dohodlo s těmito politickými uskupeními. Koalice by tak v zastupitelstvu získala výraznou převahu 46 křesel.

Přes 30 procent voličů v Moravskoslezském kraji rozhodlo o výrazném vítězství hnutí ANO. To získalo v zastupitelstvu 24 křesel z celkových 65. Podle politologa Lukáše Vomlely výsledek nebyl nijak překvapivý.

„Potvrdily se nějaké očekávané trendy. Například hnutí ANO se vyznačovalo poměrně vysokým volebním potenciálem, který zúročilo. U sociální demokracie nastal dost výrazný propad, ale je docela zajímavé, že u okresu Karviná měla ČSSD výraznější zisky než jinde v kraji,“ hodnotí politolog.

Čtěte také

Právě ČSSD by se ale nově mohla stát koaličním partnerem. Vítězné hnutí ANO ji chce přizvat do spolupráce s KDU- ČSL a ODS s TOP 09.

„Vypadá to tak, že budeme skutečně pokračovat na té platformě, kterou jsme měli. Ale tady bych chtěl říct, že jsme se také dohodli na rozšíření této koalice o sociální demokracii,“ potvrzuje současný hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Podle krajského lídra KDU-ČSL Lukáše Curyla bude strana možného nového koaličního partnera respektovat. „Je to věcí vítěze voleb, který chce mít širší koalici a větší podporu v rámci zastupitelstva,“ uvedl Curylo.

Dohodnutí nové koalice chce vedení kraje oznámit během neděle.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související