ANO podepsalo smlouvu s ODS, lidovci a ČSSD, hejtmanem zůstává Vondrák

6. říjen 2020 18:49

Moravskoslezský kraj má podepsanou koaliční dohodu. Na spolupráci se dohodli zástupci vítězného hnutí ANO s ODS kandidující společně s TOP 09, s lidovci a nově proti předchozímu volebnímu období se sociálními demokraty. Rozložení sil v jedenáctičlenné krajské radě bude v poměru 5:3:2:1. Koalice bude mít v pětašedesátičlenném zastupitelstvu převahu 46 hlasů. Hejtmanem bude znovu Ivo Vondrák (ANO). V opozici zůstanou Piráti, SPD a komunisté.

Záměr vytvořit širší koalici a rozšířit tu dosavadní o ČSSD Vondrák zveřejnil už v sobotu večer po volbách. Rozhodnutí zdůvodnil tím, že kvůli končící těžbě uhlí čeká kraj transformace na ekonomiku postavenou na nových technologiích a k tomu je třeba široké podpory zastupitelstva. Se sestavením koalice spěchal i proto, že v zemi opět platí nouzový stav.

Hejtman bude mít na starosti strategii, bezpečnost a zahraniční vztahy. ANO zůstanou finance a investice, kterou nadále povede Jaroslav Kania, náměstkem pro regionální rozvoj bude opět Jan Krkoška, v čele zdravotnictví znovu stane Martin Gebauer a resort dopravy, který má ANO nově ve své gesci, bude řídit Radek Podstawka.

Za ODS bude nadále náměstkem Jakub Unucka, který bude mít na starosti průmysl a chytrý region. Bude statutárním zástupcem hejtmana. Školství zůstane náměstkovi Stanislavu Folwarcznému a o životní prostředí se z pozice uvolněné radní bude nově starat Zdenka Němečková Crkvenjaš.

Lidovcům zůstane kultura, kterou opět povede Lukáš Curylo, a sociální věci. Hejtmanovým náměstkem s gescí sociálních vecí znovu bude Jiří Navrátil. Uvolněným radním za ČSSD bude Petr Kajnar, který bude mít na starosti územní plánování.

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má ANO 24 mandátů, ODS deset, Piráti devět, lidovci sedm, SPD šest křesel, ČSSD pět a komunisté čtyři.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související