Automobilka Tatra Trucks chce nabrat dalších 500 zaměstnanců, zvyšuje výrobu

25. květen 2022

Automobilka Tatra Trucks chce nabrat 500 nových zaměstnanců. Důvodem je především rostoucí objem zakázek a zvyšování výroby. Pracovníky potřebují i další firmy působící v areálu Tatry v Kopřivnici na Novojičínsku – Tatra Defence Vehicle, Tawesco a Tatra Metalurgie. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí Tatry Trucks Andrej Čírtek. Tatra Trucks má  přes 1200 zaměstnanců a její dceřiná firma Tatra Metalurgie dalších více než 600.

Zhruba polovinu nových zaměstnanců mají tvořit kvalifikovaní obráběči kovů, automechanici, lakýrníci, elektromechanici, konstruktéři a programátoři. „Druhou polovinu by měli tvořit nekvalifikovaní zaměstnanci na pozice ve výrobě i logistice, které si Tatra vychová,“ uvedl mluvčí.

Čtěte také

Tatra Trucks je podle něj v situaci, kdy jí výrazně roste objem zakázek a zároveň řada klíčových zaměstnanců dosahuje důchodového věku. Provoz vozidel je navíc stále závislejší na složité elektronice. „Hledáme elektrotechniky, elektromechaniky, elektro-konstruktéry i programátory, což jsou na českém pracovním trhu velmi vzácné profese,“ uvedla personální ředitelka Tatry Trucks Natalie Linhartová.

Sehnat tolik pracovníků nebude snadné, firma proto spustila náborovou kampaň nazvanou Tatra hledá 500 zaměstnanců. Ke kampani se připojily i ostatní firmy. „Tatra Defence Vehicle očekává více zakázek vzhledem ke konfliktu na Ukrajině a zvýšené potřebě posílit obranyschopnost nejen České republiky,“ uvedl Čírtek.

Tawesco má vyšší poptávky od současných i nových strategických zákazníků, mimo jiné i od samotné Tatry. Firmě Tatra Metalurgie roste produkce kovárny a slévárny, navíc za několik set milionů korun slévárnu ekologizuje. Kromě odprášení provozu si také pořídí nové tavicí pece a formovací linku. Všechny firmy potřebují, aby polovina nových zaměstnanců byla kvalifikovaná, ostatní samy zaučí.

Čtěte také

„V souvislosti s rozsáhlou náborovou kampaní jsme se rozhodli jít cestou synergie. Navzájem si vypomůžeme. Budeme koordinovat své aktivity tak, abychom si nepřetahovali lidi, a naopak si budeme mezi sebou aktivně doporučovat zájemce, které neumíme v konkrétní firmě využít sami,“ uvedla Linhartová.

Tatra Trucks vyrábí sériové nákladní vozy i speciální automobily na míru. Loni prodala 1277 vozů, což bylo o 91 automobilů více než v roce 2020. V roce 2020 podnik vytvořil tržby 5,5 miliardy korun a provozní zisk před odpisy EBITDA 509 milionů korun, čistý zisk činil téměř 141 milionů korun.

Tatra Trucks patří do skupiny Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada stejně jako Tatra Defence Vehicle, která se specializuje na vývoj, výrobu, generální opravy a modernizace převážně obrněných a speciálních vozidel. Tawesco produkuje lisované a svařované díly pro automobilový průmysl a těžké svařence pro zemědělské a lesní stroje, je členem skupiny Promet Group podnikatele Reného Matery.

zdroj: ČTK
Spustit audio