Až 30 milionů korun bude stát oprava zámku v arboretu v Novém Dvoře na Opavsku

27. únor 2020 16:20

Arboretum v Novém dvoře u Opavy chce po mnoha letech znova zpřístupnit svou dominantu. Zámek z počátku minulého století. Už proto, že stále více snoubenců plánuje svatbu právě v tomto arboretu a při obřadech by tak měli střechu nad hlavou. Oprava zámku bude stát téměř 30 milionů korun.

Zámek nebo spíše zámeček vlastně ani nemá pořádné jméno, ale pamatuje tady konec éry Rakouska-Uherska a první vysazené rostliny. Vyklízecí práce vede vedoucí arboreta Rostislav Šindler. Jenom krabice s herbáři jsou všude.

„Je jich tady několik stovek – asi do tisícovky krabic, co se musí přemístit do suchého prostoru, aby to vydrželo. Je to za celé ty roky sbírky, tedy od padesátých let, kdy se to začalo sbírat,“ říká Šindler. Naštěstí ale, jak dodává, není zámeček v nějak zvlášť špatném stavu. Až na dřevěné části.

Čtěte také

Rekonstrukce začne ještě letos, zbývá najít stavební firmu. „Po zkouškách, co si tady stavební firma provedla, je třeba vyměnit asi 30 procent krovu, nějaké podlahy, co jsou napadeny dřevomorkou. Stěny a okna jsou celkem v pořádku,“ říká vedoucí arboreta.

V poslední době tady v arboretu přibývá svateb a nejen kvůli rozkvetlým rododendronům. Takže i v těchto případech zámek poslouží. „Bude tam i oddávací místnost pro obřady při nepříznivém počasí, budou tam sály pro edukaci. A na rekonstrukci zámečku by měla navázat rekonstrukce vstupu, který už návštěvnickým potřebám nedostačuje,“ dodává ředitelka Slezského zemského muzea, pod které arboretum patří, Jana Horáková.

Jednopatrový pseudorenesanční zámek je skutečně dominantou celé zahrady. A prožil si své. Byl v minulosti i traktorovou stanicí anebo sídlem národního výboru. V budoucnu bude propojený s moderním velkým skleníkem, na který arboretum čeká už několik let.

autor: Martin Knitl
Spustit audio