Beats for Love, Cyrilometodějské dny, Afrika v Hamace. Vyberte si z našich tipů

3. červenec 2024

Kam za kulturou, zábavou, pohodou ve čtvrtek a o prodlouženém svátečním víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Beats for Love

Ostravská Dolní oblast Vítkovice patří od středy do soboty festivalu taneční hudby Beats for Love. Hlavní hvězdou bude David Guetta z Francie. Na jubilejním desátém ročníku ostravského festivalu elektronické a taneční hudby Beats for Love vystoupí okolo 500 umělců, z toho 128 dorazí ze zahraniční.

Festival kromě programu plného hvězd a bohaté nabídky doprovodných aktivit s sebou přinese i celou řadu vylepšení. Jednou z hlavních změn je zavedení tzv. cashless, tedy systému bezhotovostních plateb.

Podrobnosti o akci najdete na webu b4l.cz.

Olympiáda v novojičínské knihovně
Novojičínská knihovna připravila prázdninový program pro děti i teenagery. Třeba ve čtvrtek zve na zábavné dopoledne na téma letní olympiády v Paříži. Akce startuje v 10 hodin vernisáží výstavy výtvarných prací na téma Paříž ve víru olympijských her.

Letní swingová tančírna
V opavském KUPE si čtvrteční večer užijí příznivci swingu. V 18 hodin tam začíná letní tančírna s kapelou Jan on Holiday, kde vás swing naučí.

Afrika v Hamace
A na Slezskoostravský hrad se můžete vypravit na výstavu Afrika v Hamace. Vernisáž je v 17 hodin. Obrazy reflektují život domorodých obyvatel, bujnou přírodu a fascinující zvířecí království.

Cyrilometodějské dny v Chotěbuzi

Archeopark v Chotěbuzi na Karvinsku také letos připomene období Velké Moravy a příchod věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Hradiště tak ožije slovanskými bojovníky, řemeslníky i sokolníkem. Nebude chybět ani bohatý program pro děti. Akce se koná v pátek a v sobotu. Po oba dny je také tábořiště s ukázkami života našich předků.

10:00 Scénka SHŠ Tizon Putování Ibrahim ibn Jákoba
10:30 Výstroj a výzbroj Slovanů
10:45 Chazaři na koni
11:00 Sokolnické představení
12:00 Oděv prostého lidu a velmože
12:30 Zpátky do školy! Výuka hlaholice
13:00 Středověká lukostřelba
13:30 Scénka SHŠ Tizon Putování Ibrahim ibn Jákoba
14:00 Sokolnické představení
15:00 Do zbraně! Bojové ukázky a výcvik dětí

Socha věrozvěstů Cyrila a Metoděje v Beskydech
Cyril a Metodej, hora Radegast, Pustevny, Beskydy, Ceska republika

Malby bez tváře
Galerie výtvarného umění v Ostravě představuje malby bez tváře. Expozice se věnuje současnému fenoménu ve výtvarném umění, který právě obličeje nezachycuje. Výstava ukáže díla 18 mladých českých autorů. Potrvá do 8. září.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.