Bible, která nehoří, je nejmenší či v jazyce Zulu. I takové mají v Jablunkově

29. únor 2016

Bible má už od sklonku minulého roku své vlastní muzeum, a to dokonce pyšnící se označením světové. Najdete jej v Jablunkově, v bývalém klášteře Alžbětinek.

Nejvydávanější, nejčtenější, nejpřekládanější a také prý nejvíce kradená kniha na světě. Kniha knih, Bible, má světové muzeum v Jablunkově.

Čtěte také

Spolek nábožensky založených lidí různého vyznání, I4U z Českého Těšína hledal totiž místo, kde by mohl trvale umístit svou obsáhlou sbírku biblí. Poté, co šest let putovala po Čechách a Slovensku výstava těchto knih, zakotvila jejich část právě v chátrající budově bývalého kláštera Alžbětinek v Jablunkově.

A kdo si myslí, že expozice ze samých biblí je nudná, je na omylu. Jsou zde opravdové unikáty - nejmenší bible na světě, kterou přečtete jedině za pomocí mikroskopu, bible, která se nikdy nerozmočí ve vodě, a proto ji vystavují v akváriu. Nebo třeba speciální bible pro vězně či psaná v arabštině.

A proč je toto muzeum světové? Protože nikde jinde na světě takové nenajdete. Více se o jablunkovském muzeu dovíte v našem rozhlasovém magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu.

V muzeu Bible
Spustit audio

Související