Jména svatých, tělo z bronzu a srdce, která umí rozpumpovat celou kostelní věž. Příběh čeladenských zvonů

25. listopad 2014

Jsou čtyři, mají jména svatých a naladěné jsou na bronzovou notu. Jde o nové zvony v báni kostela v Čeladné. Do věže se stěhovaly nedávno a nahradily staré zvony z vítkovické oceli.

Ocel odlitá ve Vítkovických železárnách vyzváněla v kostele v Čeladné celá léta. Staré poválečné zvony teď ovšem mají novou funkci a taky nové místo. Najdete je na čeladenském náměstí coby symbolické posly míru.

Zato ve věži mají vyparáděné náhradníky. V báni kostela totiž trůní čtyři velikáni z pravé zvonoviny. Nové bronzové zvony dostaly svatá jména a kostelní věž zase nový hlas.

„Zvony tady budou asi rok a půl. Bylo to v červenci 2013 u příležitosti 220 let od vysvěcení farního kostela,“ vzpomíná farář Mariusz Roszewski.

Nové kostelní zvony jsou na dálkové ovládání. „To jsme chtěli, ať se tam nemusí vycházet. Ale hlavně je to kvůli poslednímu vyprovázení člověka, protože to by se kostelník ulítal, kdyby z toho hřbitova musel běžet. Takhle si to pan farář pustí na dálkovém ovládání," vysvětluje starosta Čeladné Pavol Lukša.

Rok po nových zvonech se do kostela dostala i pamětní deska, která právě jejich posvěcení připomíná. Najdete tam také jména zvonů – sv. Jan Nepomucký, sv. Pavel apoštol, sv. Cyril a Metoděj a svatá Rodina.

Staré zvony čeladenského kostela v nové roli poslů míru

Z věže na náměstí

Nejen v kostelní věži, ale taky na náměstí v Čeladné mají zvony. Najdete je přímo ve středu upevněné na masivní dřevěné konstrukci. Tohle jsou staré ocelové zvony, které donedávna sloužily v báni kostela. Dnes jejich hlas umlkl, zato ale získaly jinou důležitou roli. Jsou symbolickými posly míru.

A proč se zvony v báni měnily? Nejen na to dostanete odpověď v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned v úvodu článku). Tento i další díly pořadu pak najdete v iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.