Bohumínská nemocnice má nový tomograf. Pacienti už nemusejí jezdit do Karviné

19. listopad 2019 11:00

Únavné cestování sanitkou, nebo autobusem  do vzdálených měst. To dosud prožívali pacienti z Bohumína, kteří potřebovali vyšetření na počítačovém tomografu. Teď už za kvalitním diagnostickým přístrojem nikam nemusí, mají ho nově v městské nemocnici.

Náklady na pořízení CT bylo 5 milionů korun a další více než tři miliony dala nemocnice do stavebních úprav.

Čtyřiapadesátiletá paní Věra je jednou z prvních pacientek, kterou lékaři na novém „cétéčku“ vyšetřili. Je ráda, že  za počítačovým tomografem nemusí cestovat do jiných nemocnic jako doposud. „Bylo to takové nepříjemné. Tady vás objednají, vezmou na tu objednanou hodinu hned – je to určitě komfortní pro pacienty,“ říká.

Větší komfort pro pacienty i pro lékaře, kteří se tak dozví okamžitě výsledky vyšetření. Tak vnímá nové CT primářka Simona Bobková. „Bylo to náročné. Musel se zorganizovat převoz pacienta do vzdálenější nemocnice – v našem případě to byla Karviná-Ráj, následně se pacient vrátil a k výsledkům jsme se složitěji dostávali. Teď už přístroj máme konečně také,“ dodává.

Počítačový tomograf bude nemocnice využívat při diagnostice akutních i chronických onemocnění. „Leckdy je to už metoda první volby. Dnes by se například u úrazů hlavy mělo na prvním místě dělat CT vyšetření, ne rentgenový snímek, kde lékaři v podstatě nic nevidí,“ vysvětluje ředitel bohumínské nemocnice Svatopluk Němeček.

Nemocnice plánuje, že na novém CT udělá ročně přes 4000 vyšetření.

autor: ada
Spustit audio

Související