Bramboráky jinak. Upečte je na plechu, ozvláštnit je můžete přidáním jablek nebo řepy
Klasické bramboráky všichni známe. Stačí mít strouhané brambory, vejce, mouku, sůl, pepř, majoránku a česnek. Zajímavá je i kombinace s mletými škvarky nebo pečeným či vařeným masem. Pokud žádné maso není po ruce, lze přidat i houby.
Ostatně bramborák nemusíte smažit, ale péct i na plechu. A Babské rady přichází ještě s jedním ozvláštněním – do klasického receptu na bramboráky přidejte červenou řepu a půlku cibule. Všichni budou zaručeně pomlaskávat. Jen pozor, červená řepa je sama o sobě sladší než brambora, takže se vyplatí malinko více solit.
Naši předci ale dokázali kombinovat brambory i s jablky. Na 200 g brambor nastrouhejte kilo jablek, přidejte 3 lžíce medu. Po usmažení tyto sladké bramboráčky servíruje s ovocem nebo sirupem, případně je podávejte s povidly nebo rozvařenými jablky.
Související
-
Křupavé kopřivovo-bršlicové bramboráky od Lenky Navrátilové povýší nakládaná zelenina pickles
Recept na bramboráky vylepšila Lenka Navrátilová ze Sobůlek na jižní Moravě přidáním bylinek ze zahrádky. Zvolila kopřivu a bršlici zvanou kozí noha. Zkuste je udělat také.
-
5 stupňů je ideální teplota pro skladování brambor. V chladu „zeslábnou“ a při teple začnou klíčit
Brambory a podzim, to jde prostě krásně dohromady. Také se říká, že Češi jsou národem bramborářů. Brambory totiž patřily k základním surovinám už v kuchyních našich předků.
-
Nejlepší křupavý bramborák je smažený ve výpeku z kolen, tak ho ochutnala Martina Kociánová
Naučili jsme se pomalu smažit bramborák ve výpeku z vepřových kolen. Je křupavý, protože je v něm minimum mouky. Naučil nás ho šéfkuchař restaurace Pork´s Jakub Hirsh.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...