Břehy řeky Lubiny spojí v Příboře nová lávka z mimořádně pevného betonu

10. září 2018 13:44

Je velmi tenká, mimořádně pevná a má být architektonickou perlou Příbora. Tak mluví projektanti a stavitelé o nové lávce přes řeku Lubinu. Ta nahradila staré kovové přemostění, které už bylo ve špatném stavu. Nová lávka ze speciálního betonu má vydržet sto let.

Na pravém břehu řeky Lubiny právě dělníci manipulují s velkým jeřábem, což přilákalo pozornost lidí z okolí. „Budeme rádi, až to bude hotové, budeme to mít blíž. Teď, když to musíme obcházet, je to navíc o deset až patnáct minut,“ říká jeden z přihlížejících, který si celou akci fotí.

S instalací pěti 20tunových segmentů pomáhal velký jeřáb

Jako jedni z prvních se už procházíme po nové lávce s projektantem Petrem Tejem. Pod námi je beton. „Je to speciální typ betonu, kterému se říká ultravysokohodnotný beton, ultra-high performance concrete. A je beton, který má vynikající mechanické vlastnosti oproti normálnímu betonu. Má zhruba čtyřikrát nebo pětkrát vyšší tlakovou pevnost, má vyšší tahové pevnosti. A co zajímavé, má mnohem vyšší trvanlivost, to znamená, že nám umožní nechat pochozí vrstvu přímo tu betonovou desku. Nemusíme na ni dávat žádné asfaltové kryty a žádné nátěry,“ vysvětluje projektant.

Lávka spojí část Benátky s centrem Příbora. Betonovou desku zatím podpírá montovaná konstrukce

Nahoru na lávku se k nám vyškrábal i investiční technik příborské radnice Radoslav Römer. „Hotová lávka bude mít samozřejmě i zábradlí, ve kterém bude instalováno osvětlení. Zhotovitel má termín 2. listopadu. Samozřejmě teď se vyvíjí počasí dobře, takže může se stát, že to stihneme i dřív,“ věří technik.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související