Most v Ropici u Třince je opět zničený. Nezvládá nápor tisíců kamionů

5. červen 2017

Na most v Ropici na Frýdeckomístecku se v létě opět vrátí dělníci. Historický most je poškozený, trpí silným provozem kamionů. Přes obec totiž vede hlavní trasa spojující Slovensko s Polskem.

Je to přitom už poněkolikáté v posledních letech, co se bude opravovat. Dělnici budou s rekonstrukcí pospíchat, aby práce provoz omezily co nejméně.

„Já už počet těch oprav nepočítám, je jich opravdu hodně,“ říká starostka Ropice Uršula Waniová (Pro rozvoj Ropice).

Díry a praskliny se na mostě tvoří znova a znova a dělníci se tak na most vracejí s železnou pravidelností. „Každopádně to způsobuje komplikace obyvatelům obce, ale také všem projíždějícím,“ dodává starostka.

Podle posledního sčítání po starém obloukovém mostě projede denně 3600 kamionů. Na takový provoz nebyl stavěný. Negativně na něj působí i voda, která se na něm drží.

„A dalším aspektem je i šířkové uspořádání komunikace. Vzhledem k tomu, že je docela úzká, jednotlivé pojížděné stopy se tam slučují a podklad té komunikace je tam proto enormně zatěžován,“ vysvětluje Pavel Hučík z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Při poslední několikaměsíční opravě se stavaři pokusili most posílit. „Samotná dimenze vozovkových vrstev už při té opravě v roce 2013 byla větší, než se používá na dálnicích. Přesto se tam dějí tyto neobvyklé rozpady. Sami nevíme, proč k tomu dochází. Je to asi tou intenzitou dopravy a tím, že ta voda nemá kde odtéct,“ říká Jiří Plesník z ŘSD.

Při další opravě, která by ale měla trvat jen pár dní, se proto silničáři chtějí speciálně zaměřit na odvodnění mostu. Od enormní zátěže kamionů ale mostu pomůže až nový obchvat.

autor: iha
Spustit audio