Brouk a Babka, Nesselroth, Bachner... Po stopách starých obchodních domů

17. březen 2016

Centrum Ostravy je dodnes plné starých obchodních domů. Mnohé z nich připomínají dávné časy, kdy si při nákupech někteří lidé připadali podobně jako v divadle. Dnes si architektury památných budov všímají hlavně nadšenci a historii znají jen ti nejzasvěcenější.

Před desítkami let do architektonicky cenných budov mířili zákazníci, kteří odcházeli s taškami plnými zboží. Řada prvorepublikových ostravských obchodníků uměla zákazníkům často prodat i neprodejné. Už tehdy ale byla mezi nimi velká rivalita a někteří doplatili na svůj úspěch ale třeba i na židovský původ.

Náš průvodce Jiří Šimon z Ostravského informačního servisu v magazínu Křížem krajem připomněl například osudy a příběhy Bachnerů nebo i Rixů. Za zmínku určitě stojí, že jedné z kupeckých rodin pomohli k útěku podzemím dokonce horníci.

Ostravica a Nesselroth

Pozornost kolemjdoucích v Nádražní ulici dlouhé roky přitahuje hlavně zchátralý obchodní dům Ostravica. Kdysi slavné místo, kam chodili Ostravané ve velkém nakupovat, na svou opravu zatím čeká marně.

Čtěte takéChátrající Ostravica-Textilia se má proměnit v centrum pro mladé

Přímo naproti a tak trochu mimo pozornost je ale další obchodní dům Nesselroth, který měl mít dokonce velkou zastřešenou obchodní pasáž. Její zbytky jsou dodnes vidět.

Další informace z výletu po ostravských obchodních domech uslyšíte v záznamu našeho rozhlasového magazínu Křížem krajem (viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek').

Eso, Laso, Baťa - Masarykovo náměstí
autor: stj
Spustit audio