Bruntálsko a Opavsko žádají přehodnocení opatření hygieniků

22. červenec 2020

Starostové Bruntálska a Opavska žádají v otevřeném dopise ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a hygieniky o přehodnocení plošných protiepidemických opatření, která byla v kraji zavedena v pátek. Dopis podepsalo 64 starostů včetně opavského primátora Tomáše Navrátila (ANO). ČTK o tom dnes informovala Dita Círová, mluvčí krnovské radnice, odkud byl dopis odeslán.

Starostové v dopise uvedli, že okamžité zavedení mimořádných opatření přijali s velkým roztrpčením, ještě víc je ale trápí jejich plošnost.

„Nerozumíme, proč tak tvrdě postihla severozápad našeho kraje,“ uvedli starostové a připomněli, že v této části regionu je dlouhodobě minimum nemocných. „Od lokálních ohnisek jsme navíc velmi vzdálení. Například Krnov od Karvinska 83 kilometrů, Frýdecko-Místecka 80 kilometrů, Novojičínska 68 kilometrů. Pro lepší představu vzdáleností: za lokální ohnisko v Plzni by musela být přijata opatření v Praze,“ uvedli v dopise.

S uvolněním všech opatření nelze počítat

Ředitelka Krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová dnes ČTK řekla, že hygienici situaci v regionu vyhodnocují, ale stále zaznamenávají případy bez spojitosti s předchozími a situace v různých částech regionu se liší, někde se zhoršuje, jinde naopak. „Ještě to budeme vyhodnocovat dneska večer,“ podotkla hygienička. Připustila, že na Bruntálsku by změny a zmírnění opatření mohly nastat. Uvolnění všech opatření ale podle ní rozhodně nelze očekávat.

Starostové v dopise připomněli, že města a obce v této části regionu patří mezi takzvané strukturálně postižené regiony. „Neseme si s sebou historické břímě hlubokých ekonomických problémů ještě dávno před vypuknutím koronavirové epidemie. Naše města s nimi statečně bojují například rozvojem služeb a cestovního ruchu. Ten teď ale dostal další těžkou ránu,“ doplnili.

Čtěte také

Uvedli, že za sebou mají řadu náročných měsíců, kdy po nich jednotlivé úřady požadovaly mnoho věcí jako zajištění ochranných pomůcek, pomoc seniorům či koordinaci opatření se školskými či zdravotnickými zařízeními nebo sociálními službami. „Prosíme, abyste přísná opatření v severozápadní části našeho kraje co nejdříve přehodnotili,“ uzavřeli.

Krajská hygienická stanice v pátek rozšířila protiepidemická opatření na celý kraj. V kraji se znovu musí nosit roušky v hromadné dopravě a veřejných vnitřních prostorách. Omezeny jsou návštěvy v nemocnicích a domovech seniorů, provoz restaurací a barů, hromadné akce i působení takzvaných pendlerů. Opatření a jejich okamžité uvedení v platnost vyvolaly kritiku. Kritikům vadí i jejich plošnost.

Už po pondělním jednání Bezpečnostní rady kraje hygienici avizovali, že opatření budou pravidelně vyhodnocovat. Uvedli, že první revizi by mohli udělat ve čtvrtek, případné změny by začaly platit od pátku.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související